U Vijećnici otvorena izložba fotografija „15. juli – Pokušaj državnog udara“

Izložba će biti otvorena od 13. do 27. jula/srpnja 2017. godine, cijena ulaznice za sve posjetitelje je 10 KM, a u cijenu je uključen obilazak Vijećnice i mogućnost posjete izložbi velikog bh. slikara Mersada Berbera

448

U organizaciji Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini otvorena je izložba fotografija pod nazivom „15. juli – Pokušaj državnog udara“ u povodu prve godišnjice od pokušaja državnog udara u Turskoj.

Izložbu su otvorili Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i NJ.E. Haldun Koç, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini. U obraćanju prisutnima Izetbegović je istaknuo da su izložene fotografije dramatično podsjećanje na noć 15. jula prošle godine, kada se turski narod odazvao svom lideru, predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i golim prsima suprotstavio tenkovima, spriječio državni udar i spasio demokratiju i građanske slobode u Turskoj.

“Plaćena je ogromna cijena u ljudskim životima, ali svaki put do slobode je, nažalost, krvav i bolan. Te noći je zauvijek uklonjena psihološka barijera koja je trajala pola stoljeća i koja je vojnu vlast nametala kao nadvlast nad narodom, i od naroda izabranim predstavnicima. Časnu tursku vojsku su te noći posljednji put zloupotrijebili u svrhu nefer i nekorektne borbe za vlast i natjerali da puca u vlastiti narod izdajnici iz terorističke organizacije FETO.  Turska se uvijek odazvala BiH i bila uz nas u svakoj tegobi kroz koju smo prolazili, naročito u posljednjih četvrt vijeka. I BiH je svim srcem stajala uz tursku državu i narodi. Moja želja ove noći je da se slike koje ćemo večeras pogledati više nikad ne ponove u bratskoj Turskoj i da ova zemlja nastavi svoj ubrzani hod ka prosperitetnoj, dobro organizovanoj državi i regionalnoj sili koja garantuje mir i stabilnost ne samo turskom narodu, nego i cijelom regionu u čijem geografskom i historijskom težištu se nalazi”, kazao je Izetbegović.

U svome obraćanju ambasador Koç je naglasio da je teroristička organizacija FETO prošle godine napala na demokratiju u Turskoj.

“FETO je u Turskoj 15. jula 2016. godine pokušao izdajnički državni udar. Napali su našu demokratiju. Snažna volja turskog naroda je osujetila ovaj pokušaj. Te noći narod BiH se molio s nama, nije spavao. Pokazao je solidarnost. Prva poruka podrške je došla od ekselencije Izetbegovića. Nismo zaboravili ovu podršku. Nećemo je zaboraviti. Otvaramo ovu izložbu da se prisjetimo one noći, da je ne zaboravimo, da odamo počast našim šehidima i gazijama, da se sjetimo izdaje, da pokažemo našu solidarnost. Ovdje smo da pokažemo da ovo nije samo problem Turske. Dragi gosti, stabilnost Turske je i stabilnost BiH, prosperitet i sigurnost BiH je i naša stabilnost. Niko neće ove noći pokvariti bratstvo Turske i BiH. Večeras smo ovdje da pokažemo naše bratstvo i solidarnost. Hvala vam svima što ste došli. Bog je uvijek na strani onog koji je prav i dobar”, rekao je ambasador Koç, koji se obratio prisutnima na bosanskom i turskom jeziku.

Na izložbi je prikazano 45 fotografija, koje su u noći sa 15. na 16. juli prošle godine uradili fotografi Anadolu Agency, kao trajno svjedočanstvo neuspjelog pokušaja državnog udara i herojskog otpora turskog naroda.

Otvaranju izložbe je, između ostalih, prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, kao i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović te brojne zvanice iz političkog, javnog i kulturnog života u Bosni i Hercegovini.

Izložba će biti otvorena od 13. do 27. jula/srpnja 2017. godine, cijena ulaznice za sve posjetitelje je 10 KM, a u cijenu je uključen obilazak Vijećnice i mogućnost posjete izložbi velikog bh. slikara Mersada Berbera.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here