Plivački klub Spid sa tri člana učestvuje na međunarodnom takmičenju u Berlinu

Plivački klub Spid jedini u BiH za djecu i osobe sa invaliditetom nakon nešto više od godinu rada od 3. do 9. jula sa tri predstavnika učestvovat će na međunarodnom takmičenju u Berlinu.

593
Izvor: Novinska agencija PATRIA

Osnivač i trener PK Spid Amel Kapo u razgovoru za agenciju Patria kaže da je glavni cilj proći međunarodnu klasifikaciju što je preduslov za evropska, svjetska i paraolimpijska takmičenja. Kapo ne krije sreću što je u relativno kratkom vremenskom roku klub dobio mnogobrojne članove, a danas on i drugi treneri rade sa 53 člana sa invaliditetom. Sumirajući utiske Kapo kaže da su već napravili stvari koje je u početku mogao samo sanjati.

“Sretan sam što su se neke stvari brzo desile u smislu da smo primljeni u Plivački savez FBiH, da se možemo takmičiti sa tipičnom djecom, da smo bili već na dva takmičenja (u Splitu i Zagrebu) i osvojili zlatne medalje”, kazao je Kapo.

Na takmičenje u Berlin idu 28-godišnja Selma Gušo i 27-godišnji Damir Muratović. U razgovoru za Patriju ne kriju uzbuđenje, a oboje treniraju duže od godine. Na pitanje šta očekuju od takmičenja Selma kaže: “Očekujemo da ostvarimo dobre rezultate, uložili smo dosta truda i rada, energije u treniranje. Naravno da se nadamo i nekoj medalji. Koliko god da je ovo grupni sport, ta medalja koju dobijete doprinosi osjećaju zadovoljstva, samopouzdanja i to je potvrda svega onoga što ste uložili”, kaže Selma, dok Damir dodaje: “Dat ćemo sve od sebe i medalje nisu toliko važne koliko je važno da dobijemo klasifikaciju i da se nastavimo takmičiti.PK Spid danas ima članove iz cijele BiH, Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Srebrenika, Živinica, Zenice, Kladnja… Ali jedini plivački klub u BiH koji radi sa djecom i osobama sa invaliditetom nema kontinuiranu podršku nijednog nivoa vlasti. Klub opstaje isključivo zahvaljujući odgovornim kompanijama i pojedincima. Primjera radi u Hrvatskoj postoji 14 ovakvih klubova”.

“Od početka imam podršku Bosnalijeka i zbog njih imamo i veće mogućnosti. Smatram da ovaj, iako ne volim riječ projekat ne smije imati kraj. Mislim da BiH treba više ovakvih klubova”, kaže Kapo.

Novu opremu donirao Bosnalijek

Novu opremu PK Spid obezbijedila je kompanija Bosnalijek koja već drugu godinu podržava rad trenera Amela Kape i njegovih saradnika. Kako je kazala portparol Bosnalijeka Jasmina Korda svaki uspjeh koji ostvari PK Spid je i uspjeh Bosnalijeka.

“Raduje nas da kao kompanija možemo pomoći u jednom ovakvom projektu, da olakšamo i treneru i roditeljima koji dovode djecu na treninge. Nastojat ćemo to činiti i u budućnosti jer našem društvu trebaju ovakvi pozitivni primjeri i Bosnalijek kao društveno odgovorna kompanija je prepoznala značaj PK Spid”, kazala je Korda.

IZVORNovinska agencija PATRIA
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here