Od oktobra moguć uzgoj kinoe u BiH

Na tržište se najviše distribuira putem poznatog lanca dm-drogerie markt

820
Izvor: brainscape.com

Na inicijativu Predsjednika udruženja uzgajivača kinoe iz Turske, Can Temizela, a uz prisustvo ekonomskog atašea Republike Turske u BiH Sedata Yildiza, u organizaciji potpredsjednika Privredne Komore FBiH Mirsada Jašarspahića, upriličen je sastanak sa predstavnicima naučnih institucija i privatne inicijative iz BiH sa konačnim ciljem uzgoja kinoe u našoj zemlji.

Prof. Mirha Đikić sa Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu i Mr Dalila Marušić iz poljoprivrednog udruženja KAP su već u fazi eksperimentalnog uzgoja pomenute biljke.

Radi se o biljci iz porodice pseudožitarica koja se najviše uzgaja u Južnoj Americi, ali su je prije 10 godina počeli uzgajati u Turskoj i danas se ona uzgaja na 8.000 lokacija. Kinoa se, također, sa uspjehom počela uzgajati i u Danskoj. Na tržište se najviše distribuira putem poznatog lanca dm-drogerie markt, a budući da je  puna zdravih minerala i vitamina smještena je u sam vrh zdrave ishrane, jer njena nutritivna vrijednost značajno je nadmašuje sve ostale žitarice.

Razgovaralo se o prednostima, potencijalima te modalitetima uzgoja i šire distribucije ukoliko se projekat uspješno implementira u BiH.

Ukoliko sve predviđene faze budu proticale prema utvrđenim terminima sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnim zavodom za agrologiju, do oktobra ove godine bi se trebala završiti registracija i akreditacija sjemena te intenzivirati, uz pomoć partnera iz Turske, uzgoj kinoe u BiH.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here