Obnovljen natpis na Aluminijevom vodotornju

Aluminijev je vodotoranj visok cca 30 metara i, osim izvrsne reklame, ima i svoju konkretnu namjenu.

351

Aluminij je, na svom prepoznatljivom vodotornju koji dominira krajolikom mostarskoga Bišća polja, u godini svog dvadesetog rođendana nakon poslijeratne obnove rada, obnovio natpis s fabričkim imenom i čuvenim Aluminijevim znakom.

Toranjski je plavi napis na bijeloj podlozi osvježen novom bojom, u saradnji s pripadnicima Hercegovačke gorske službe spašavanja koji su, uz saglasnost Aluminijeve Uprave, iskoristili vitkoga ljepotana za trodnevne vježbe zahtjevnih spustova s velikih visina. Fabrički se vodotoranj pokazao izvrsnim za složene provjere spremnosti HGSS-ovaca, a saradnja je iznjedrila i obostranu korist. Hrabri djevojke i momci koji čuvaju ljudske živote na najzahtjevnijim terenima Hercegovine i koji se na užadi i na visinama koje tjeraju strah u kosti osjećaju kao kod kuće, uhvatili su se u koštac s opasnim bočnim dijelom toranjskoga prstena, vodeći lični račun o sigurnosti pri svakomu koraku.

“Rušenje fabričkog vodotornja, u vrijeme agresije 1992. godine, bilo je tužnim znamenom Aluminijeva uništenja, a premda se malo ko usudio tome nadati, njegova ponovna izgradnja, 1997. godine, bila je znamenom Aluminijeva ustanka iz ruševina i pepela. Danas, dva desetljeća poslije, nakon posljednjih osam godina iskušenja recesije, čestih izmjena upravljačkih struktura i loših menadžerskih poteza s čijim se posljedicama sada nosimo, neka obnova ovoga natpisa bude i znamenom našeg blagog, ali sigurnog uspravljanja”, zadovoljno je prokomentirao direktor Društva Mario Gadžić, obilazeći radove na svojevrsnomu zaštitnom znaku najvećega bosanskohercegovačkog izvoznika.

Inače, Aluminijev je vodotoranj visok cca 30 metara i, osim izvrsne reklame, ima i svoju konkretnu namjenu. Naime, unutar njegove betonske kupole do vrha je napunjen vodospremnik, zapremine 600 kubičnih metara, zahvaljujući kojem bi, u slučaju nepredviđenoga prekida dotoka vode u Ljevaonicu, tekući postupak lijevanja uredno mogao biti priveden kraju, bez havarije, odnosno bez nepopravljivih posljedica za pogon, njegove uposlenike i Aluminijevu vrhunsku tehnologiju.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here