Lokalno partnerstvo u Goraždu: Podrška najugroženijim kategorijama nezaposlenih

Potpisan je Sporazum partnera o implementaciji Projekta između Grada Goražde, Službe za zapošljavanje BPK Goražde, Federalnog zavoda za zapošljavanje i GOPA Predstavništva u BiH koje implementira Projekat zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švicarske.

502

U okviru  Lokalnog partnerstva za zapošljavanje u BPK Goražde, počela je realizacija Projekta „Ekonomsko osnaživanje najugroženije populacije kroz javne radove na području Grada Goražde“,  koji je odobren kroz  projekat „Lokalni integrisani razvoj – LIR“ koji finansira Evropska unija.

U Goraždu je potpisan Sporazum partnera o implementaciji Projekta između Grada Goražde, Službe za zapošljavanje BPK Goražde, Federalnog zavoda za zapošljavanje i GOPA Predstavništva u BiH koje implementira Projekat zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švicarske.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Goražda dr.sci.Muhamed Ramović ispred Grada Goražde koja je i nosilac projekta, te ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar, direktor GOPA Predstavništva u BiH i rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih (YEP) kojeg podržava Vlada Švicarske dr Ranko Markuš, te direktorica Službe za zapošljavanje BPK Nafija Hodo.

Predmet potpisanog sporazuma je finansijski okvir i raspodjela finansijskih obaveza za implementaciju Projekta „Ekonomsko osnaživanje najugroženije populacije kroz javne radove na području Grada Goražde“ kojim se obezbjeđuje upošljavanje 30 nezaposlenih osoba iz najugroženijih kategorija stanovništva na određeno vrijeme, uz mjesečnu plaću u iznosu najniže plaće u FBiH. Svrha podrške partnera u Projektu je da se podrži Služba u jačanju savjetodavne funkcije i povezanosti ove funkcije sa programima aktivnih mjera zapošljavanja, namijenjenih zapošljavanju i integraciji na tržište rada i društvo najugroženije kategorije nezaposlenih kao i nastavak aktivnosti Lokalnog partnerstva za zapošljavanje u BPK Goražde.

Riječ je o veoma značajnom projektu kako za korisnike programa tako i za sam Grad naglašava Gradonačelnik Grada Goražde dr.sci. Muhamed Ramović: ”Naravno vrlo važno je da Grad Goražde bude uključen u projekte kao što je ovaj. Već 30 osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje radi ovih dana i rade prema programu Službe za komunalne poslove i prostorno uređenje. Zadovoljni smo njihovim radom i aktivnostima. Ovi uposlenici će dati veliki doprinos na uređenju grada tako da je i za nas kao lokalnu zajednicu ovaj projekat veoma bitan.”

Ovakvi projekti su posebno važni ne samo što u njima učestvuju lokalna zajednica i Federalni zavod za zapošljavanje, već su uključeni i drugi akteri ističe Helena Lončar direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje:” Federalni zavod u saradnji sa Službom je i do sada je realizovao neke projekte koje je Služba u Goraždu dostavila  kao prioritetne. Ove godine također nastavljamo model suradnje i podrške i Federalni zavod je u ovom projektu dao jedan finansijski iznos i doprinos da se ovaj projekat završi kvalitetno i uredno kao što je to i do sada bio slučaj. Mogu reći da je Služba u Goraždu aktivna po tom pitanju  i da se javljaju često sa idejama i projektima koje mi prihvatimo  i pomognemo onoliko koliko finansijski možemo. Jako je važno da projektima obuhvatimo socijalno ranjive kategorije. One su jedan od prioriteta u zapošljavanju što je i Služba prepoznala, ali je važno ići u projekte zajedničkog ulaganja kada se prepoznaje važnost zajedničkog ulaganja. Takvi projekti su se pokazali kao veoma kvalitetni projekti i sigurniji od nekih drugih kada je u pitanju održivost i implementacija.”

U ovaj projekat uključen je i Projekat zapošljavanja mladih kojeg podržava Vlada Švicarsle, a putem kojeg se već neko vrijeme provodi reforma Službe za zapošljavanje BPK-a , a izjavu za medije je dao rukovodilac Projekta, Dr Ranko Markuš: ”GOPA je njemačka konsultantska firma koja u BiH realizuje Projekat zapošljavanja mladih YEP uz podršku Vlade Švicarske. To je program Vlade Švicarske koja se bavi reformom zapošljavanja u BiH. Već duže vrijeme mi radimo na reformi Službe za zapošljavanje BPK,  gdje se kao što vjerovatno znate,  sada svi poslovi evidencije nezaposlenih lica obavljaju kroz šalter salu. Što se tiče savjetodavnog rada uvedeno je individualno i grupno savjetovanje, pa se grupno savjetovanje realizuje u Klubu za traženje posla. Ono što je posebna inovacija je Mobilni biro gdje zaposlenici Biroa idu praktično u sela oko Goražda i pružaju usluge ruralnom stanovništvu i ova aktivnost koju sada imamo je zapravo nadogradnja za Mobilni  biro, gdje osim što nezaposlenim licima iz ruralnih dijelova grada omogućava da ostvare svoja prava u mjestima gdje žive, sada im se pružila mogućnost da 30 njih dobije zaposlenje. U principu ono na čemu mi insistiramo jesu lokalna partnerstva za zapošljavanje, čija uspostava nije samo pitanje Službe za zapošljavanje i Grada, već i poslodavaca i na njima treba insistirati naročito ako postoji mogućnost da škole i nevladine organizacije traže zajednička riješenja za probleme nezaposlenosti.”

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here