Njemačka zemlja partner 13. Sajma privrede u Tešnju

Ovogodišnji Sajam privrede održat će se od 18. do 21. maja u prostoru Distributivnog centra u Kraševu

535

Savezna Republika Njemačka službeni je partner 13. Sajma privrede u Tešnju. Ovo je Kabinetu načelnika općine Tešanj, Suada Huskića potvrđeno iz Ambasade SR Njemačke u Sarajevu.

Tim povodom Nj.E. ambasadorica Christiane Hohmann obratit će se na svečanosti otvaranja Sajma 18. maja. Ambasadorica Hohmann će istog dana učestovavati u okviru programa Sajma na panelu posvećenom evropskim integracijama i poslovnoj konkurentnosti.

Ambasadorica Hohmann je izjavila da je veoma zadovoljna što je Njemačka zemlja partner na 13. sajmu privrede u Tešnju.

„Njemačka je najveći trgovinski partner Bosne i Hercegovine, i posebno Tešanj i susjedne opštine su kao ‘Business Excellence Area’ pokazale kako se  može izvrsno profitirati od ovakvog ekonomskog partnerstva. Vaš marketing lokacije može služiti kao primjer i doveo je do značajnih stranih ulaganja – i drago mi je da Vas je Njemačka mogla podržati u tome. Njemačka se u Tešnju ne želi predstaviti samo ekonomski, već u cijeloj svojoj raznolikosti. Zbog toga, na tešanjskom sajmu neće učestvovati samo Vanjskotrgovinska komora Njemačke i njemačke kompanije, nego i Goethe-Institut, te Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD), koji predstavljaju našu posvećenost kulturi i obrazovanju. Osim toga,  njemačke političke fondacije Konrad Adenauer Stiftung, Fondacija Friedrich Ebert i Heinrich Böll i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) će predstaviti njemački razvojno-politički angažman. Nadam se da će građani Tešnja tako moći doživjeti širinu njemačkog angažmana u Bosni i Hercegovini”, istakla je Ambasadorica Hohmann.

“Veoma smo zahvalni na odluci da SR Njemačka bude partner našeg Sajma. Smatramo to još jednim priznanjem za napore koje svi mi u Tešnju ulažemo u pravcu jačanja ambijenta za privredni razvoj, ali i potvrdom da smo na pravom putu, jer prihvatanje partnerstva dolazi od zemlje čija je privreda prva u Evropi. Pred nama je još puno izazova koje treba savladati kako bismo privredu Tešnja učinili još konkurentnijom i atraktivnijom za investicije i razvoj, ali i postizanje još višeg životnog standarda naših građana. Tešanj sa Njemačkom ima suficit u robnoj razmjeni, ovdje je i njemački Mann Hummel, kao jedan od najboljih primjera privatizacije u BiH. Osim toga, sa Njemačkom bilježimo kontinuitet u izvrsnoj privrednoj saradnji i prije 1992., kada su tešanjska preduzeća Pobjeda, FAD i UNICO proizvodili komplicirane kočione sisteme, pumpe za motore i filtere. S tim u vezi, nadamo se razvoju saradnje i daljem povećanju obima robne razmjene u svakom pogledu”, izjavio je Općinski načelnik Suad Huskić, istakavši dugotrajne i čvrste veze, kao i uspješnu saradnju generacija ljudi iz Tešnja sa prijateljima iz mnogih gradova Njemačke.

Također, ove godine je zabilježena i prva investicija iz Tešnja u Njemačkoj, u okviru koje je kompanija HIFA OIL kupila njemačku firmu sa najdužom tradicijom proizvodnje profila za prozore i vrata, LB.Profile GmbH.

Ovogodišnji Sajam privrede održat će se od 18. do 21. maja u prostoru Distributivnog centra u Kraševu. Izložbeni prostor Sajma će biti smješten na 4.000 m2 zatvorenog prostora i 10.000 m2 otvorenog prostora, koji je predviđen za automobilsku industriju i sve ono što se može postaviti vani. Organizatori ove godine očekuju 150 izlagača, sa velikom vjerovatnoćom da taj broj bude premašen. Zbog učešća izlagača iz Njemačke, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja, Sajam i ove godine ima međunarodni karakter.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here