Na poziv njemačkog ministra poljoprivrede i prehrane Christiana Schmidta, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić prisustvovao je svečanosti otvorenja Međunarodnog sajma poljoprivrede Zelena sedmica koja se održava u Berlinu.

Prilikom posjete ministra Dedića i razgovora BiH delegacije sa visokim zvaničnicima Njemačkog ministarstva poljoprivrede i prehrane, prezentirana je zajednička usaglašena lista od 46 prijedloga u oblastima u kojima Njemačka može pomoći i dati podršku kao što su: poljoprivredna politika, organska proizvodnja, sigurnost hrane, unapređenje kvalitete proizvodnje, uvođenje novih tehnologija itd.

Inače, Zelena sedmica je jedan od najvećih sajmova poljoprivrede u svijetu na kojem se predstavljaju najnovija inovativna rješenja u poljoprivredi i proizvodnji hrane.

Dedić će sutra (21. januar 2017.) učestvovati i na Konferenciji ministara poljoprivrede koju predvodi njemački ministar Christian Schmidt.

Na ovoj konferenciji, inače devetoj po redu, sudjeluju predstavnici država sa svih kontinenata, a tema u fokusu je „Poljoprivreda i voda – ključ osiguranja dovoljnih količina hrane u svijetu“.

Učesnici će razmatrati zajedničke izazove i rješenja koja se mogu primijeniti na sve zemlje. Cilj je razviti viziju za budućnost te utvrditi područja u kojima bi od pomoći bila međunarodna saradnja i forumi poput GFFA-a.

Njemačka organizuje Konferenciju ministara poljoprivrede kako bi skrenula pozornost svijeta na ključne izazove u poljoprivredi na globalnom nivou. Konferencija svake godine ima velikog uticaja na kreiranje i usklađivanje poljoprivredne politike na globalnom planu, budući da ministri razmjenjuju mišljenja i daju rješenja na univerzalne izazove s kojima se suočava svijet uslijed klimatskih promjena.

Na ovogodišnjoj konferenciji, na kojoj sudjeluje više od 80 ministara iz cijeloga svijeta, razmatrat će se mogućnosti smanjenja gubitaka vode, važnost uspostave sistema navodnjavanja i odvodnje, kao i ispravno upravljanje vodama na poljoprivrednim imanjima.

Razmatrat će se i kvalitet vode, nestašica vode širom svijeta zbog klimatskih promjena, kao i pravilno održavanje i upravljanje vodnim područjima kako bi se smanjile negativne posljedice poplava i suša.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here