Mazda_logoMazda Motor Corporation je na putu ka još jednoj rekordnoj godini, nakon objavljivanja poslovnih rezultata prve polovine fiskalne godine. Proizvođač automobila objavio je prihod od prodaje od 10.5 biliona € između aprila i septembra, što je povećanje od 16% u odnosu na isti period prethodne fiskalne godine. Operativna dobit je dostigla iznos od 748 miliona €, što je povećanje za 41%, dok je neto dobit rasla gotovo četverostruko do 671 milion €. Još je značajnije što se ovaj rezultat mjeri sa rezultatom najbolje poslovne godina Mazde u 94 godine dugoj istioriji (fiskalna godina koja je završila u martu 2014.).

Prodaja vozila je globalno rasla za 6% do 669.000 vozila, dok je europska prodaja rasla za 21% do 90.000 vozila. Značajan rast prodaje je, osim u Europi, zabilježen i u Sjevernoj Americi – 14% i Kini – 19%.

Mazdin uspjeh dolazi na krilima nove generacije automobila, predvođene Mazdom3, što je pokazatelj da je kombinacija SKYACTIV tehnologije i KODO dizajna pun pogodak. A ova generacija ima još uzdanica – u Japanu, gdje je proglašena za Automobil godine, već su stigle prve narudžbe za potpuno novu Mazdu2. Uskoro, ovaj automobil stiže u Europu i na druga tržita.

Ostali novi modeli će uslijediti u 2015. godini, uključujući mali SUV Mazdu CX-3, te osvježene verzije Mazde6 i MazdeCX-5. Sa svim ovim proizvodima u planu, Mazda je uvjerena u ispunjavanje ciljeva fiskalne godine, bez obzira na globalna ekonomska kretanja. Kompanija očekuje da će prodati 1,42 miliona vozila u 12 mjeseci do kraja marta 2015., što će biti povećanje od 7% u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu. Prognoza ostvarenog operativnog profita ostaje nepromijenjena – očekuje se da će biti za oko 15% veći nego prethodne fiskalne godine tj. oko 1,5 milijardi €.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here