Turska lira pala blizu historijskog minimuma nakon Erdoganove pobjede

Turska lira pala je blizu historijskog minimuma u odnosu na američki dolar nakon pobjede Recepa Tayyipa Erdogana u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj.

109

Turska valuta je izgubila više od šest posto svoje vrijednosti od početka 2023. godine, a njena vrijednost je u posljednjih deset godina pala za više od 90 posto.

“Erdoganova pobjeda ne nudi sigurnost stranim investitorima”, smatra Hasnain Malik, stručnjak kompanije Tellimer.

On smatra da su male šanse da se predsjednik Turske nakon izbora vrati standardnoj ekonomskoj politici.

“Visoka inflacija – gorući problem Turske”

Centralna banka Turske je u toku prethodne dvije godine postepeno obarala referentnu kamatnu stopu, sa 19,0 posto na sadašnjih 8,5 posto.

Inflacija je Turskoj je, prema državnoj statističkoj agenciji Turkstat, u aprilu iznosila 43,68 posto.

Erdogan je u svom govoru nakon izborne pobjede saopćio da je visoka inflacija gorući problem u zemlji i da će ona pasti, ali ekonomski analitičari su i dalje skeptični.

Wolfango Piccoli , kopredsjednik savjetničke firme Teneo, procjenjuje da nova turska vlada neće preduzimati sasvim standardne ekonomske mjere, ali da će donekle korigovati sadašnji pristup.

Recep Tayyip Erdogan pobijedio je u drugom krugu izbora za predsjednika Turske sa 52,14 posto osvojenih glasova, saopćio je predsjednik Visoke izborne komisije Ahmet Yener zvanične rezultate.

IZVORAnadolu Agency
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here