Češka kompanija zatvorila solarnu elektranu zato što je proizvela previše energije

119

U Češkoj Republici privremeno je zatvorena solarna elektrana zato što je proizvela previše energije.

 

To se desilo jer je dan bio posebno sunčan, zbog čega je proizvodnja energije bila velika, što je stvorilo problem kompaniji koja koja nije imala plan gdje da skladišti višak energije.

„Ono što smo dugo govorili sada je dokazano – Češka nije spremna za obnovljivu energiju, jer nema skladišnih kapaciteta“, rekao je Jan Krčmar, direktor Češkog udruženja za solarnu energiju.

Tokom sunčanog vremena, solarni paneli često mogu proizvesti više energije nego što mreža može da iskoristi. Ako nema mjesta za skladištenje energije, to izaziva nestabilnost u mreži, oštećuje elektronsku opremu, a u ekstremnim situacijama može da dovede do nestanka struje, piše „Euronjuz”.

Zbog toga je Čeps bio prinuđen da zatvori elektrane ukupne snage oko 400 megavata, odnosno šestinu ukupnog kapaciteta solarne energije u zemlji. U normalnim okolnostima Češka bi višak energije preusmjerila u susjedne zemlje, ali je taj dan bio toliko sunčan da ni susjedima nije bila potrebna dodatna struja. Sve zemlje osim Danske, Portugala i Slovenije imale su suficit.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here