Naslovnica Ekonomija Privreda Bh. izum za branje malina izvezen u Sjevernu Makedoniju

Bh. izum za branje malina izvezen u Sjevernu Makedoniju

Bh. izum za branje malina izvezen u Sjevernu Makedoniju

133

Josip Laštro iz Busovače izumio je prvi berač malina u Bosni i Hercegovini. Berač malina Busovača (BMB) funkcionira na osnovu potiskujućeg zraka i koristi se kao priključak na traktor ili radnu mašinu. Ima sedam različitih funkcija, odnosno motora i može brati maline širine do jedan metar i visine do dva metra u malinjacima na ravnoj i neravnoj površini.

Podsjetimo, Josip Laštro iz Busovače prezentovao je 2016. godine šroj javnosti svoj najnoviji izum – prvi berač malina u BiH, koji unapređuje tehnologiju poljoprivrednih mašina u oblasti branja svog jagodastog voća, te doprinosi smanjenju troškova proizvodnje.

Kazao je kako je, nakon što je zasadio 6 duluma zemlje s malinama, krenuo u potragu za beračem malina. No, nakon silnih potraga za adekvatnim beračem, ostao je razočaran mašinama koje su bile preglomazne, te pravljene isključivo za ravne terene, što u BiH, s obzirom na konfiguraciju terena i nije od neke pomoći. Isto tako, cijene mašina na tržištu bile su prevelike, tako da je došao na ideju da sam napravi berač koji bi bio pristupačan cijenom, a i pogodan za sve terene.

“Polako sam na svom imanju u Busovači, uz veliku pomoć moje najbliže porodice počeo da pravim ovaj BMB (Berač Malina Busovača) stroj. Moja porodica, ja i malobrojni prijatelji radili smo dan i noć. Bilo je tu i uspona i padova , ali niti jednog trenutka nismo htjeli odustati. Svako novo jutro je donosilo novu ideju te smo se polako usavršavali sve do ovog konačnog stroja koji je sada pred vama”, kazao je Laštro tada.

Sam stroj  funkcioniše na temelju potiskujućeg zraka, posjeduje 7 različitih funkcija, priključuje se za traktor, a može brati maline visine do dva i širine do jedan metar, kako na ravnoj, tako i po brdovitoj površini. Dnevno mijenja do 60 radnika/berača.

U videu pogledajte kako ovaj berač funkcioniše.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here