Njemačka ugasila posljednje nuklearne reaktore

Njemačka je zatvorila svoje posljednje nuklearne reaktore, obilježavajući kraj nuklearne ere nakon više od 60 godina.

22

“Nuklearne elektrane Isar 2 u Bavarskoj, Emsland u Donjoj Saksoniji i Neckarwestheim 2 u Baden-Wurttembergu isključene su iz mreže u subotu naveče”, objavile su energetske kompanije RWE, PreussenElektra i EnBW.

Najveća ekonomija Evropske unije odlučila se na postepeno ukidanje nuklearne energije 2011. godine, nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi u Japanu, ali njemačka industrija i opozicione stranke nedavno su pozvale na produženje rada nuklearnih elektrana.

Njemačka trgovinsko-industrijska komora (DIHK) upozorila je prošle sedmice da bi se zemlja mogla suočiti s nedostatkom energije i visokim cijenama u narednim mjesecima.

Nedavna anketa javnog emitera ARD pokazala je da je 59 posto Nijemaca protiv odustajanja od nuklearne energije, a mnogi od njih izrazili su zabrinutost zbog rasta cijena energije.

Uprkos zabrinutosti, koaliciona Vlada kancelara Olafa Scholza odlučila je nastaviti s provođenjem plana.

Ministrica životne sredine Steffi Lemke pozdravila je istorijski korak.

Ministar za ekonomiju i klimu Robert Habeck pokušava uvjeriti javnost da će snabdijevanje energijom ostati sigurno.

“Situaciju imamo pod kontrolom zahvaljujući visokim nivoima u skladištima gasa i novim terminalima za tečni prirodni gas – LNG na obalama sjeverne Nemačke, kao i zahvaljujući većem broju obnovljivih izvora energije koji su sada dostupni”, rekao je Habeck.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here