Elektromobilnost nije budućnost, nego sadašnjost

Armin Mulović, brand menager marke Porsche u razgovoru za Business magazine pojašnjava zašto je svi odgovorni trebaju shvatiti da je krajnji čas za hvatanje koraka sa razvijenim zemljama kada je u pitanju elektromobilnost. Ova tema još uvijek nije na pravi način doprla do onih koji donose odluke i strategije u BiH, građani također kaskaju u educiranju, pa je u tom međuprostoru, Porsche BH odlučio preuzeti ulogu pokretača implementacije elektomobilnosti.

95

5% je carina za hibridna vozila

0% je carina za električne automobile

Tema elektomobilnosti još uvijek nije na pravi način doprla do onih koji donose odluke i strategije u BiH, građani također kaskaju u educiranju, pa je u tom međuprostoru, Porsche BH odlučio preuzeti ulogu pokretača implementacije elektomobilnosti.

BM: Elektromobilnost nema dugu historiju, no već dovoljno je dugo prisutna da se može dati ocjena gdje je BiH u tome?

MULOVIĆ: Elektromobilnost u Bosni i Hercegovini je implementirana i električna vozila postoje i registrovana su na cestama u BiH. Međutim, ako me pitate u kojoj se količini koriste električna vozila u BiH, zasigurno možemo kazati da je to mali broj/ procenat. Moramo svi mnogo toga da više uradimo po pitanju infrastrukture, da bi taj broj bio veći.

BM: Može li se izdvojiti nešto iz cjelokupne priče o elektromobilnosti čime ste zadovoljni, kao i ono čime niste i gdje su tačke po kojima se mora učiniti napredak?

MULOVIĆ: Zadovoljan sam činjenicom da naša kompanija radi mnogo na tome kada je u pitanju elektromobilnost. Mi smo pioniri u elektromobilnosti u BiH. Određeni brendovi imaju u svojim business planovima jednu od važnih tačaka, a to je elektromobilnost. Ono što nisam zadovoljan jeste, svijest društva koja treba da se brže transformiše u odnosu na trenutnu fazu kada je u pitanju elektromobilnost. Naime, mi iz auto-industrije, koji smo eksperti ovog posla, smatramo da su električna vozila sadašnjost, a nikako budućnost. Potrebno je instalirati brze punjače. U tom segmentu nisam zadovoljan. 

BM: Kompanija Porsche BH, kao uvoznik automobila, preuzela je ulogu pokretača procesa implementacije elektromobilnosti u BiH, s obzirom da nadležne institucije kasne sa donošenjem zakona. Da li se šta promijenilo od konferencije čiji ste bili organizator, a na kojoj su predstavnici vlasti imali priliku direktno čuti hodogram neophodan za hvatanje koraka sa sve bližom stvarnošću u kojoj vozila na fosila goriva neće biti?

MULOVIĆ: Postoje pomaci kada je u pitanju elektromobilnost, međutim ona je minorna. Usvojene su carinske olakšice, za hibridna vozila je carina  pet posto ( 5%), dok je za električna nula posto (0%). Sve je više informacija o dolasku većeg broja BEV (Battery electric vehicles) na tržište BIH. Ovo je momenat gdje se svi moraju uključiti u mijenjanje osjećaja prema električnim vozilima. Promjene na ovom polju se ne dešavaju svaki dan, ali smo svjesni da moramo ubrzati procese.

BM: Već ste rekli da svijest građana nije na zavidnom nivou. Da li se dovoljno doprlo do njih, bez obzira što kupovinu jednog ovakavog automobila diktiraju finansije?

MULOVIĆ: Lično smatram da se električno vozilo kupuje nakon obavljene testne vožnje. To je jednostavno drugačiji pristup u odnosu na vozila sa unutrašnjim sagorjevanje. Svijest građana je niska, ali je isto tako prodajno osoblje mora približiti, mediji moraju pisati činjenicei cjelokupno društvo mora biti spremno za promjene i znati da su ovakve situacije neizbježne, kada je u pitanju auto-industrija.

BM: Dok su druge države u okruženju snažnim poticajima mobilisali građane i kompanije na kupovinu električnih automobila, kod nas je ta podrška i više nego skromna. Kako uticati na to?

MULOVIĆ: Udruženja za auto-industriju rade na tome, mi iz auto-industrije činimo sve da bar na neki način utičemo na sektore koji o tome odlučuju, da je ovo zaista neophodan korak ka uspjehu. Možda nekada osobe koje odlučuju to ne razumiju, nisu dovoljno upoznati, edukovani,  ali veoma brzo će svako shvatiti, da samo ozbiljnim pristupom na ovu temu ćemo napraviti iskorak u elektromobilnosti. Zašto su drugi ispred, pa jednostavno, jer imaju viziju da će ovo zaživjeti. Jednostavna činjenica. Ako je proizvođač odlučio da proizvodi električni automobil, neko će ga i kupiti, a samim tim, dužni ste obezbjediti punjače, raditi na tome, kako bi se količina vozila i punjača povećala. Moramo se malo više ohrabriti.

BM: Čini se da kompanije u posljednje vrijeme više ulažu u zeleno poslovanje, očekujete li sa te strane porast broja kupaca?

MULOVIĆ: Ja zaista očekujem povećan broj takvih kompanija.

Kompanije koje su osvještene novim vremenom, odgovorne kompanije, jer tema „održivost ili sustainability“ je krucijalna.

Ako pogledate sve druge internacionalne kompanije, onda će te vidjeti da je svaka kompanija „ugradila pojam održivosti u svoje poslovanje“. Mi smo dobar primjer, ta tema je kod  implementirana, pratimo je i adaptiramo se s vremenom.  Zašto ne bi i drugi….moramo poboljšati i uslove života u konačnici.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here