UPFBiH zahtijeva održavanje hitne zajedničke sjednice Parlamenta FBiH o alarmantnom stanju na tržištu radne snage  

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine ponovno upozorava institucije izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH, posebno u FBiH, na alarmantnu situaciju na tržištu radne snage, sve snažniji trend odlazaka kvalificiranih radnika i kompletnih porodica iz BiH te složenih i dugotrajnih administrativnih procedura vezanih za uvoz nedostajuće radne snage. 

78
Poslodavci

„Svakodnevno iz kompanija, članica Udruženja, dobijamo informacije o odlasku kvalificiranih radnika što u konačnici dovodi do usporavanja ili potpunog kolapsa radnih procesa. Na realan problem koji imamo sa tržištem radne snage upozoravamo godinama, ali niko u vlasti, ni na jednom nivou ne radi ništa na zaustavljanju odlaska radnika ili pojednostavljenju procedura kada je u pitanju uvoz radne snage. Nažalost, jedino konkretno što su vlasti uradile za zaposlene jeste povećanje plaća – sebi i zaposlenima u javnoj službi. Neće, ne žele i ne shvataju da ukoliko se nastavi trend odlazaka kvalifikovane radne snage iz BiH, više neće biti onih koji će im zaraditi te, uvećane, plaće“, ističu iz UPFBiH.

Podsjećaju da je UPFBiH zajedno sa sindikatima iz realnog sektora krajem prošle godine iniciralo hitno donošenje  zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, čime bi se zaposlenima u realnom sektoru plaće povećale do 400 KM, a na uvećani iznos bi se plaćali umanjeni doprinosi na PIO/MIO i zdravstveno osiguranje. Totalno odsustvo sluha za probleme građana pokazali su zastupnici i delegati u Parlamentu FBiH koji puna tri mjeseca ove prijedloge nisu stavili na dnevni red, čime direktno pomažu odlazak radne snage iz BiH. Podaci o izdatim radnim dozvolama bh. državljanima u inozemstvu, govore da je process iseljavanja nastavljen i ubrzan. O tome niko osim poslodavaca trenutno ne razgovara, niti se poduzimaju aktivnosti na tom planu. I dalje se nije uradilo ništa ni na omogućavanju privremenog i povremenog zapošljavanja studenata i učenika, što je praksa svudje u okruženju i šire.

„Zbog svega navedenog i do uspostave funkcionalne izvršne vlasti u FBiH, UPFBiH zahtijeva održavanje hitne tematske sjednice oba doma Parlamenta FBiH o pitanju odlaska radne snage iz BiH, kao i problema sa uvozom nedostajuće radne snage iz inozemstva. Kao i u slučaju pripreme konkretnih propisa i ponuđenih rješenja, poslodavci su, ako to već vlasti ne žele,  spremni ponuditi i materijale za ovu hitnu sjednicu, obrazložiti iste i predložiti konkretna rješenja za spomenute probleme“, naglašavaju iz UPFBiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here