Naslovnica Ekonomija Energetika Cijene nafte porasle 8 posto, analitičari predviđaju rast na 100 dolara

Cijene nafte porasle 8 posto, analitičari predviđaju rast na 100 dolara

Cijene nafte porasle su čak osam posto na otvaranju nakon što je OPEC plus objavio da smanjuje proizvodnju za 1,16 miliona barela dnevno.

65

Dobrovoljna smanjenja počet će od maja i trajati do kraja ove godine, objavila je Saudijska Arabija, rekavši da je to mjera predostrožnosti usmjerena na stabilizaciju tržišta nafte.

Potez je uslijedio nakon odluke Rusije da smanji proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno do kraja 2023., prema zamjeniku premijera zemlje Alexanderu Novaku.

Ostale zemlje članice takođe su obećale odgovarajuća smanjenja, s OPEC-ovim liderom Saudijskom Arabijom koja je smanjila za 500.000 barela dnevno, a UAE 144.000 barela dnevno, među ostalim smanjenjima iz Kuvajta, Omana, Iraka, Alžira i Kazahstana.

“Plan OPEC-a za daljnje smanjenje proizvodnje mogao bi ponovno gurnuti cijene nafte prema granici od 100 dolara, uzimajući u obzir ponovno otvaranje Kine i rusko smanjenje proizvodnje kao odmazdu protiv zapadnih sankcija”, rekla je analitičarka CMC Marketsa Tina Teng za CNBC, prenosi SEEbiz.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here