Juventus u centru plusvalenze afere

Juventus je najtrofejniji fudbalski klub koji je 36 puta osvajao titulu šampiona Italije, a u aktuelnom prvenstvu pao je na deseto mjesto nakon što mu je oduzeto 15 bodova nakon istrage o transferima kluba. Šta je plusvalenza afera koja potresa italijanski fudbal i da li je Juventus jedini na meti istražitelja?

95

194 miliona eura komercijalnih prihoda zaradio Juventus prošle godine

56 miliona pratitelja na instagramu ima Juventus

27 bodova manje ima Juventus od vodećeg Napolija

Juventus, najtrofejniji italijanski fudbalski klub ponovo je u centru skandala. Fudbalski klub koji je 36 puta osvajao titulu šampiona Italije, u aktuelnom prvenstvu pao je na deseto mjesto nakon što mu je oduzeto 15 bodova nakon istrage o transferima kluba.

Juventus sada ima 27 bodova manje od lidera Napolija. Prije kazne, klub je bio plasiran na treće mjesto italijanskog šampionata, imali su 10 bodova manje od prvoplasirane ekipe, a onda je došla kazna.

Ovo je druga velika afera u čijem središtu se našao Juventus u posljednjih 20-ak godina. Podsjećamo klub je 2006. godine bio umiješan u sagu o namještanju utakmica zbog koje su bili teško kažnjeni, oduzeta im je titula i ispali su iz najvišeg ranga italijanskog klupskog nadmetanja. Sada su u središtu skandala za kojeg fudbalski stručnjaci smatraju da bi mogao ugroziti sportsku budućnost kluba.

Ovoga puta, Tribunal Italijanskog fudbalskog saveza je 20. januara oduzeo Juventusu 15 bodova zbog slučaja plusvalenze.

Sumnjivi transferi

Plusvalenze u suštini znači kapitalni dobitak, što je odavno vruća tema u italijanskom fudbalu. Izvještaj italijanske fudbalske industrije Covisoc poslan je Italijanskom fudbalskom savezu (FIGC), a u njemu su istaknuti određeni transferi koji su izazvali sumnje. U oktobru 2021. godine, federalni tužilac je pozvan da istraži da li klubovi umjetno nadupuhavaju procjenu igrača, kako bi ostvarili kapitalnu dobit.

U aprilu 2022. godine 59 čelnika i 11 klubova, uključujući Juventus, oslobođeno je svih optužbi, uz obrazloženje da je nemoguće objektivno utvrditi vrijednost igrača.

Međutim, tužitelji u uredu javnog tužitelja u Torinu pokrenuli su vlastitu istragu Prisma i prikupili dokaze koji su na kraju naveli FIGC da ponovo otvori slučaj. Ovaj proces je na kraju doveo do kazne za Juventus.

Tužitelj FIGC-a je nedavno zatražio nove dokaze u vezi sa transferima Napolija.

Da stvar bude još gora po klub, preliminarno ročište za istragu Prisma protiv Juventusa održat će se 27. marta i tada će se klub morati boriti protiv optužbi za vještačku kapitalnu dobit, lažno računovodstvo i manipulaciju tržištem.

Balansiranje knjiga je dobilo veći značaj posljednjih godina nakon što je UEFA, upravno tijelo evropskog fudbala, uvela propise o finansijskom fer-pleju (FFP).

Optuženi su da su potajno isplaćivali svoje igrače za koje su rekli da će se odreći četiri mjesečne plaće tokom pandemije COVID-19.

Kao kompanija koja je kotirana na berzi, ovo bi bilo jednako tržišnoj manipulaciji ako se pokaže istinitim.

Nalazi i zaključci tog suđenja mogli bi dovesti do daljnjih kazni od strane FIGC-a.

U svojoj analizi ove afere u BBC se pitaju: Da li se u Juventusu finansijski loše upravljan? Da. Da li su pretjerali sa ugovorom sa Cristianom Ronaldom? Da. Da li su donijeli loše odluke o transferimu? Da.

“Istina, sve je pomalo pogoršala pandemija koja je Italiju i njenu ekonomiju pogodila više od većine drugih zemalja. Jedna je stvar finansijski se kockati, a sasvim druga učiniti to u najgorem mogućem trenutku”, piše BBC.

Predsjednik Juventusa Andrea Agnelli i cijelo rukovodstvo kluba podnijeli su ostavke u novembru prošle godine, što je šokiralo fudbalski svijet. Agnelli je bio miljenik navijača Juventusa od trenutka kada je preuzeo predsjedničku funkcije u maju 2010. godine.

Imao je moderan pristup upravljanju, okružio se velikim umovima i još boljim trenerima. Njegov Juventus se gradio polako i inteligentno, barem u početku. Novac nije bio lako dostupan na početku njegovog mandata i morao se zaraditi, tako da je veliki trud uložen u izgradnju savršeno izbalansirane ekipe koja je rasla, postajući moćan klub kako u Italiji, tako i u Evropi.

Međutim, bez obzira na to koliko su dobro igrali, koliko finala Lige šampiona igrali i domaćih trofeja sakupili, nisu mogli parirati finansijskim kapacitetima svojih evropskih konkurenata. Globalno, njihov brend nije se bio u stanju takmičiti uprkos njihovoj nevjerovatnoj istoriji.

Prema Deloitteovom izvještaju Money lige za 2016., timovi poput Milana i Schalkea zarađivali su više od komercijalnih prihoda od Juventus. U izvještaju se navodi da su Bianconeri od komercijalnih prihoda zaradili samo relativno mizernih 73,5 miliona eura. To je predstavljalo samo 16 posto njihovog ukupnog prihoda, a prihodi od emitovanja iznosili su 61 posto. Nasuprot tome, Šalke je zaradio 107,9 miliona eura.

Brend Juventusa je trebao pomoć. Kao i sa svakim poslom, počinje polako i oprezno, ali onda se mora poduzeti nekoliko proračunatih rizika. Mnogi smatraju da je dolazak Cristiana Ronalda u Juventus bila iskra koja će zapaliti njihovu finansijsku budućnost.

Ronaldo je predstavljao sljedeći korak u master planu koji bi katapultirao Juventusov brend i omogućio im da se kontinuirano takmiče sa najvećima i najboljima. Je li to bila uspješna operacija? Sada o ovoj pitanju bjesni rasprava.

Ronaldov dolazak možda nije urodio plodom na sportskom nivou, ali komercijalno je on donio toliko potrebna sredstva klubu.

Prije nego je portugalska superzvijezda stigla, Bianconeri su imali samo 10 miliona pratitelja na Instagramu (samo tri miliona u 2015.). Sada se mogu pohvaliti sa 56 miliona – više od Manchester Cityja, Liverpoola i Bayern Minhena, između ostalih. To je osiguralo bolje sponzorske ugovore, vrijedniji dres i mnogo novih navijača koji su ostali, čak i kada je Ronaldo otišao u Manchester.

Ronaldo je Juventusu donio finansijska sredstva

Prema Deloitte, Juventus je prošle godine zaradio 194 miliona eura komercijalnih prihoda, što predstavlja 48 posto njihovog ukupnog prihoda.

Naravno, povećanje vidljivosti i razvoj brenda je uzaludna vježba ako klub više ne pobjeđuje na terenu, a pandemija zbriše druge tokove prihoda. Zatvoreni i prazni stadioni u zemlji koja je imala jedan od najtežih karantina i smanjeni prihode od emitovanja  pokazalo se teškim za prevazilaženje. Komercijalni prihod je bio, i ostao, velika pomoć njihovim finansijama.

Pandemija je uništila Seriju A, ali to ne znači da Juventus nije napravio greške, nijedna nije bila veća od toga da je pustio direktora Beppea Marottu, čovjeka koji je pomogao u izgradnji modernog Juventusa.

Rašireno je vjerovanje da je Agnelli smatrao da je klubu potreban restart, da evoluira i ‘misli na veliko’ nakon što je izgubio od Real Madrida u finalu Lige prvaka 2017. Smatralo se da je Marotta bio previše oprezan. Ubrzo je pušten i Fabio Paratici je unapređen.

Agnelli i uprava podnijeli ostavke u novembru

Paratici je možda bio čarobnjak kada je u pitanju otkrivanje velikih talenata, ali manje uspješan kada je u pitanju bavljenje finansijama i pregovaranje. Juventus je počeo previše trošiti na plaće i na igrače koji su izgledali dobro na papiru, ali manje dobro na terenu.

Jedan od njegovih najpoznatijih poslova uključivao je zamjenu Miralema Pjanića za Arthura Mela, transfer koji je ponajprije probudio sumnju Covisoca kada su iznosi u pitanju.

Prema dokumentima zaplijenjenim tokom istrage o finansijama Juventusa, Corriere della Sera je naveo postojanje bilježnice za koju se tvrdi da pripada direktoru Federicu Cherubini, u kojoj se komentira Paraticijevo “prekomjerno korištenje veštačkih kapitalnih dobitaka”.

Zamjena Pjanića za Mela pobudila sumnju

Paratici i drugi su se borili da izbalansiraju knjige i tim. Stvaranje tima oslanja se na mnogo više od kupovine vještih pojedinaca. Marotta je proveo vrijeme u postizanju ravnoteže, pronalaženju igrača sa pravim karakterima i raznolikim skupom vještina kako bi zadovoljio zahtjeve trenera.

Bez Marotte, Juventus više nije imao plan. Allegriju su date odriješene ruke da dovede trenera koji bi mogao pružiti zabavniji stil igre, ali Maurizio Sarri nije dobio igrače, niti je dovoljno podrške da nadograđuje svoj rad.

Strategija se ponovo promijenila. Mladost je postala odgovor. Klub je počeo da zavisiti od mlađih igrača i doveo trenera novajliju Andreu Pirla. Kako se završilo? Allegri je zamoljen da se vrati. Klub jednostavno nije mogao sebi priuštiti ništa osim stabilnosti, posebno kada je iskusio surovu realnost života nakon pandemije.

Uspjeti u fudbalu je teško, u Italiji, čija je ekonomija pala za 18,9 posto u 2020., nevjerovatno je teško. Agnelli je ubrzo shvatio da se Juventus jednostavno nikada neće takmičiti sa velikim klubovima. Čak ni u najboljem izdanju, Juve nije bio u stanju ubrati plodove svog sportskog uspjeha.

Juventus – druga velika afera u dvadesetak godina

Što se Italije tiče, Juventus je možda sada u centru pažnje, ali mnogi kažu da je to samo vrh ledenog brijega. Da li je ovaj slučaj napravio pravni presedan? Tužitelj FIGC-a je nedavno zatražio nove dokaze u vezi sa transferima Napolija.

Kazne za bivše i sadašnje izvršne direktore Juventusa  

Osim oduzimanja bodova, FIGC je izrekao zabrane za 11 bivših i sadašnjih izvršnih direktora Juventusa, sprečavajući ih da obavljaju funkcije u italijanskom fudbalu.

Najduža pojedinačna zabrana u ukupnom trajanju od 30 mjeseci izrečena je bivšem sportskom direktoru Juventusa i sadašnjem generalnom direktoru Tottenhama Fabiju Paraticiju.

Bivši predsjednik Andrea Agnelli dobio je suspenziju na 24 mjeseca, dok je potpredsjednik Pavel Nedved dobio osam mjeseci. Obojica su bili bivši članovi upravnog odbora kluba, koji je u novembru dao ostavke kao odgovor na istragu klupskog knjigovodstva.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here