Musk želi od Twittera da napravi “najveću finansijsku instituciju na svijetu”

Elon Musk tvrdi da je Twitter blizu profitabilnosti, što je u skladu sa njegovim planovima da od ove društvene mreže napravi “superaplikaciju” koja bi zarađivala, po ugledu na kineski Tensent.

59

Ipak, smanjenje broja zaposlenih za njega nije loša stvar. Naime, on sam najavljuje da će društvena mreža čiji je vlasnik u drugom kvartalu ove godine početi da posluje pozitivno, što je velika promjena u odnosu na njen rezultat iz drugog tromesečja 2022. kada je bilježila gubitke od 270 miliona dolara.

Odakle dolaze prihodi?

Iako Musk ne pojašnjava kako bi Twitteru mogli porasti prihodi, kao i gdje ih uopšte ostvaruje, javnost pretpostavlja da su njegov glavni izvor zarade reklame, međutim ova mreža u posljednje vrijeme gubi oglašivače. Ankete o oglašavanju na društvenim mrežama u Srbiji pokazalu su da Twitter upadljivo ima najmanje oglašivača. Naime, istraživanje je pokazalo da 85,93 posto ispitanih firmi koristi Facebook za plasiranje svojih oglasa, 76,45 posto Instagram, 27,83 posto Linkedin, a samo 9,48 posto Twitter.

Iako ne dijeli sa javnošću način na koji će ubuduće dolaziti do novca za rekonstrukciju ove kompanije, novi vlasnik Twittera je objavio šta će napraviti od nje – superaplikaciju sa mnoštvom funkcionalnosti. Nešto poput Tensenta koji svojim korisnicima osim četovanja nudi i mogućnost da, na primjer, pozovu taksi, kupe namirnice ili zakažu sastanke.

Musk smatra da Twitter tako može postati “najveća finansijska institucija na svijetu” gdje korisnici jednim klikom mogu jedni drugima prenositi novac i tako “zarađivati kamatu”, šta god to značilo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here