Naslovnica Ekonomija Privreda Trgovinska razmjena regije Bijeljina u porastu

Trgovinska razmjena regije Bijeljina u porastu

Vanjskotrgovinska razmjena na području u nadležnosti Područne privredne komore Bijeljina bilježi trend rasta sa ukupnim obimom robne razmjene od 2,26 milijardi KM lani, što je u poređenju sa 2021. godinom povećanje za 484 miliona KM ili 27 posto, saopšteno je iz ove komore.

29

Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 307,8 miliona KM ili 38 posto, prenose Nezavisne novine.

U uslovima inflacije, uvozne cijene su rasle bržom stopom od izvoznih, što je za posljedicu imalo pad pokrivenosti uvoza izvozom za oko 1,9 posto u odnosu na 2021. godinu, te je pokrivenost uvoza izvozom za bijeljinsku regiju u prošloj godini iznosila 76,03 posto.

Učešće regije Bijeljina u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmjeni Republike Srpske u prošloj godini bilo je 17,3 posto, odmah iza banjalučke regije, čiji je udio u ukupnoj razmjeni Republike Srpske 60,1 posto, dok regije Istočnog Sarajeva, Trebinja i Doboja zajedno imaju udio od 22,6 posto.

Grad Bijeljina je u regiji ostvario najveći udio razmjene sa svijetom u iznosu od 1,1 milijardu KM, a slijedi Zvornik sa 762,5 miliona KM spoljnotrgovinske razmjene.

Bijeljina je ostvarila uvoz od 830,9 miliona KM, što je više za 19,2 posto u odnosu na 2021, dok je izvoz povećan za 39,43 posto i iznosio je 337,1 miliona KM, a pokrivenost uvoza izvozom je oko 40 posto.

Ostalih 10 opština u regiji  Bratunac, Vlasenica, Lopare, Milići, Osmaci, Pelagićevo, Donji Žabar, Srebrenica, Ugljevik i Šekovići zajedno su imale spoljnotrgovinski promet od 330,6 miliona KM, što je povećanje za oko 10 posto u odnosu na 2021. godinu.

“Opredjeljenje u budućem periodu treba da bude privlačenje stranih investicija, smanjenje deficita u spoljnotrgovinskoj razmjeni, povećanje zaposlenosti i unapređenje ekonomskih odnosa Republike Srpske”, navode iz Područne privredne komore Bijeljina.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here