U BiH za 50 posto povećan broj hibridnih i električnih automobila

Iako EU još nije utvrdila tačan datum prestanka proizvodnje vozila s benzinskim i dizelskim motorom, izvjesno je da će se to dogoditi u bližoj budućnosti te da je budućnost transporta u vozilima s nultom stopom štetnih emisija.

72
Proizvođači automobila se sve više okreću hibridnim i električnim automobilima i sve je veći broj takvih vozila na evropskim prometnicama. U Bosni i Hercegovini također je primjetan taj trend, iako su brojke još male.

Prema podacima koje je Feni ustupila Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH u 2021. godini broj registriranih vozila na električni i hibridni pogon bio je 1.586, a u 2022. godini brojka je povećana na 2.368 što je porast od skoro 50 posto.

Najveći broj odnosi se na putničke automobile na hibridni benzin-električni pogon, kojih je u 2022. godini registriran 1.561, zatim slijede vozila na hibridni dizel-električni pogon, kojih je 348, te putnički automobili na isključivo električni pogon, kojih je u 2022. godini registrirano 138.

Iza njih slijede putnički terenski automobili na hibridni dizel-električni pogon (95) i putnički terenski automobili na hibridni benzin-električni pogon (40).

Prema dostupnim podacima, u BiH je registrirano i 40 autobusa, od čega osam na hibridni benzin-električni pogon te 32 na električni pogon, kao i 84 teretna vozila na hibridni i električni pogon.

U 2022. godini također je zabilježen rast uvoza električnih i hibridnih automobila. Tako je, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje, u protekloj godini uvezeno 68 električnih automobila te 610 hibrida.

Godinu ranije uvezeno je 50 električnih automobila i 359 automobila na hibridni pogon.

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here