Organska poljoprivreda bolja za životnu sredinu, ali proizvodi manje

Organska poljoprivreda je bolja za životnu sredinu, ali proizvodi manje hrane, pokazali su rezultati studije koja je provođena u Njemačkoj tokom 10 godina na 80 farmi.

82

Organska poljoprivreda mogla bi zemljama uštedjeti milijarde eura troškova u vezi sa zaštitom okoline i sprečavanjem posljedica klimatskih promjena, utvrdila je dugoročna studija provedena u Njemačkoj, objavio je Euractiv.

Za Njemačku i Evropsku uniju podsticanje organskog uzgajanja je politički prioritet i postavljeni su ciljevi u toj oblasti do 2030. godine, prenosi Tanjug.

Unija teži cilju da do tada 25 posto zemlje bude pod organskim farmama, u okviru Strategije od farme do viljuške, dok je Njemačka postavila još viši cilj od 30 posto.

Troškovi viši za 750 do 800 eura po hektaru

Ukoliko se ti ciljevi ostvare, i do četiri milijarde eura troškova izazvanih emisijama dušika i plinova staklene bašte moglo bi se uštediti, navodi studija, koju je podržalo njemačko Ministarstvo poljoprivrede, a objavio Tehnički univerzitet u Minhenu.

Studija je uporedila negativne efekte konvencionalnog i organskog uzgajanja na klimu i okolinu te postavila njihove troškove, na osnovu čega je zaključeno da su implicitni troškovi viši za 750 do 800 eura po hektaru kada je konvencionalna poljoprivreda u pitanju.

Istraživači su tokom 10 godina pratili po 40 farmi iz obje grupe kako bi prikupljali i uspoređivali podatke, objasnio je glavni autor studije Kurt-Jurgen Hulsbergen na prezentaciji u Berlinu.

Naveo je da organske farme koriste znatno manje dušika, 20 kilograma po hektaru, dok konvencionalne u Njemačkoj troše od 80 do 100 kilograma, a vještačka đubriva za konvencionalnu poljoprivredu također zahtijevaju veliki utrošak energije, jer se proizvode u fabrikama.

Potrebno više zemlje za poljoprivredu

Studija je pokazala da organsko uzgajanje zahtijeva gotovo dvostruko više zemljišta po jedinici žitarica od konvencionalnog, objasnio je profesor na Univerzitetu primijenjenih nauka Weihenstephan-Triesdorf Peter Breunig.

Rekao je da je zbog toga u Njemačkoj i EU već potrebno više zemlje za poljoprivredu nego što je dostupno, a to podiže globalni pritisak na prirodna područja, uz posljedice na klimu i biodiverzitet.

“Činjenica da se ekspanzija organskog uzgajanja uvijek povezuje s biodiverzitetom i klimatskim benefitima. Zbog toga je pod sve većim znakom pitanja u naučnoj zajednici”,zaključio je Breunig.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here