Pale cijene nafte na svjetskom tržištu

Međunarodna referentna cijena nafte tipa brent iznosila je jutros 85,93 dolara po barelu nakon pada cijene za 0,54 posto

66

Cijene nafte na svjetskom tržištu pale su u ponedjeljak zbog neizvjesnosti uoči očekivanog sastanka najvećih zemalja proizvođača nafte iz grupe OPEC+ i američkih Federalnih rezervi (Fed), javlja Anadolija.

Međunarodna referentna cijena nafte tipa brent iznosila je jutros 85,93 dolara po barelu nakon pada cijene za 0,54 posto.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po cijeni od 79,19 dolara po barelu poslije pada cijene za 0,61 posto.

U srijedu će se 23-člana grupa Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, poznatih kao OPEC+, sastati prvi put nakon što su se 5. oktobra dogovorili da smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno (bpd) od novembra 2022. godine.

Iako se ne očekuje da će grupacija promijeniti svoju proizvodnu politiku, neizvjesnost je povećala pritisak na smanjenje cijena nafte.

Predstojeće odluke o povećanju kamatnih stopa Feda i nekoliko velikih banaka u Evropi dodatno su utjecale na tržište.

Očekuje se da će Fed u srijedu usporiti tempo povećanja kamatnih stopa, ali da će Evropska centralna banka i Banka Engleske povećati stope za oko 50 baznih poena.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here