Kako redovita poslovna putovanja mogu uticati na mentalno zdravlje?

Kako i zašto su uposlenici koji putuju ponekad izloženi većem riziku i kako poslodavci mogu smanjiti te rizike?

100

Danas više nego ikada raspravlja se o temama mentalnog zdravlja na radnom mjestu. Poslodavci imaju zakonsku i moralnu obvezu zaštititi zdravlje i dobrobit svojih uposlenika dok rade, a neki idu čak i korak dalje, te pružanju podršku i u privatnom životu.

Jedan od aspekata profesionalnog života koji se često zanemaruje jeste poslovno putovanje. No činjenice ukazuju na to da uposlenici koji mnogo putuju mogu biti među najranjivijima po pitanjima mentalnog i fizičkog zdravlja.

Loša prehrana

Putnici su skloniji siromašnijoj prehrani dok su daleko od kuće. Nedostatak pravilne i uravnotežene prehrane može povećati rizike poremećaja mentalnog zdravlja kao što su tjeskoba i depresija, dok i njihovo fizičko zdravlje može jako patiti. To može postati začarani krug koji dugoročno dovodi zdravlje u opasnost.

Poslodavci mogu pomoći svojim uposlenicima u ovom aspektu, tako što će im omogućiti budžet za hranu, osigurati smještaj koji nudi zdrava i kuhana jela ili smještaj koji ima kuhinju kako bi mogli sami praviti hranu. Smanjenje oslanjanja na fast food značajan je korak ka tome da poslovna putovanja postanu zdravija i ugodnija.

Poremećaji spavanja

O značaju sna za mentalno zdravlje nećemo previše pričati. Međutim, putnici često pate od poremećaja sna uzrokovanog jet legom, visokim razinama stresa ili izlaskom iz uobičajene dnevne rutine.

Spavanje nije samo ključan faktor mentalnog zdravlja, već izravno utiče i na uspješnost i produktivnost uposlenika.

Preveliki stres

Poslovno putovanje obično uzrokuje povećanu razinu stresa za uposlenike, što je i normalno. To može proizlaziti iz toga što se osoba prebacuje u „novo“ okruženje, mijenja rutinu, ne poznaje okruženje ili ima teret predstavljanja velikog projekta ili firme, kao i druge poslovne brige. Nije isključena kombinacija dva ili više gore navedenih faktora.

Konzistentno visoke razine stresa mogu imati uticaj na fizičko i mentalno zdravlje uključujući visoki krvni pritisak, tjeskobu, depresiju i mnoge potencijalno veće zdravstvene probleme. Poslodavci bi trebali pozorno pratiti mentalno zdravljeuaposlenika, kao i poticati svoje da otvoreno govore o svim zabrinutostima koje bi mogli imati.

Izolacija

Jedan od najčešćih rizika povezanih sa poslovnim putovanjima samo jednog uposlenika je izolacija. Veći dio radne sedmice provesti u putu, avionu ili u drugim nepoznatim sredinama može biti izvor usamljenosti i imati štetan uiecaj na mentalno zdravlje i blagostanje.

Sami putnici trebaju osigurati da ostanu u kontinuiranom kontaktu s prijateljima i obitelji, dok bi poslodavci samoinicijativno trebali održavati redovit kontakt sa uposlenicima dok su odsutni.

Obiteljske obaveze

Poslovno putovanje s vremena na vrijeme obično nije razlog za zabrinutost, ali putnici koji mnogo putuju često se nađu u nezgodnoj situaciji s voljenima i porodicom. Članovi vaše obitelji mogu se osjećati usamljeno dok ste izvan grada, i možda ćete i vi osjetiti osjećaj krivnje. Naravno, ti negativni osjećaji mogu biti produbljeni u slučaju dužeg putovanja ili putovanja koje vas vode posebno daleko od vašeg svakodnevnog života.

Na sve te načine, poslovna putovanja mogu postati osobno breme i na kraju oštetiti vaše mentalno zdravlje.

Tehnologija olakšava ovaj problem. Razmislite i o tome da tokom vašeg putovanja ostavite slobodno vrijeme kada ćete zvati svoju porodicu i posvetiti se razgovoru ili video razgovoru sa njima. To daje vama i vašoj obitelji neko vrijeme zajedno bez obzira što niste u istom gradu.

Nažalost, istraživanja jednog univerziteta na temu poslovnog putovanja otkrila su da oni koji više putuju imaju najlošije „samoprocijenjeno zdravlje”, te više pate od depresije i tjeskobe.

Dio toga rezultata je prouzrokovan pritisakom koji jednostavno dolazi s ovakvim načinom života. Međutim, pridržavanjem radnih sati, osiguravajući dobar san, zdravu prehranu, održavanjem kontakta s prijateljima i najdražima, učestala poslovna putovanja mogu učiniti manje opterećujućim.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here