Prvi “robot advokat” uskoro će braniti optuženog pred sudom: Ko je odgovoran ako pogriješi

"Robot" advokat baziran na algoritmima vještačke inteligencije će sljedeći mjesec po prvi put na sudu zastupati optuženog za pričinjenu saobraćajnu kaznu, piše CBS News​.

97

Joshua Browder, izvršni direktor DoNotPay-a, rekao je da AI-kreacija kompanije koja radi na pametnom telefonu, sluša sudske argumente i formuliše odgovore za optuženog. Advokat AI govori optuženom šta da kaže u realnom vremenu, preko slušalica.

Robot advokat će svoj prvi slučaj preuzeti 22. februara, objavio je Browder na Twitteru prošle sedmice.

“22. februara u 13.30, istorija će biti ispisana. Prvi put ikada, robot će predstavljati nekoga u sudnici u SAD. DoNotPay A. Ja ću šapnuti nekome na uho tačno šta da kaže. Rezultate ćemo objaviti i podijeliti. Poželite nam sreću!” kazao je.

Nije otkrio ni ime klijenta ni sud.

Firma koja se bavi umjetnom inteligencijom već je koristila pisma i chatbote generisane umjetnom inteligencijom kako bi pomogla ljudima da osiguraju povrat novca za Wi-Fi tokom leta koji nije radio, kao i da snizi račune i ospori kazne za parkiranje, između ostalog, navodi Browder. Sve rečeno navodi da se kompanija oslanjala na ove AI šablone kako bi dobila više od 2 miliona sporova za korisničku podršku i sudskih sporova u ime pojedinaca protiv institucija i organizacija, dodao je.

Ako advokat robota izgubi slučaj, DoNotPay će pokriti sve kazne, rekao je Browder.

Legalno u nekim, ali ne u većini sudnica

Neki sudovi dozvoljavaju optuženima da nose slušne aparate, čije su neke verzije omogućene za bluetooth. Tako je Browder utvrdio da se DoNotPay tehnologija može legalno koristiti u ovom slučaju.

Međutim, ta tehnologija nije legalna u većini sudnica. Neke države zahtijevaju da sve strane pristanu na snimanje, što isključuje mogućnost da robot advokat uđe u mnoge sudnice. Od 300 slučajeva koje je DoNotPay razmatrao za suđenje svom robotskom advokatu, samo dva su bila izvodljiva.

“To je u okviru slova zakona, ali mislim da niko ne bi mogao zamisliti da će se ovo dogoditi”, rekao je Brauder. “To nije u duhu zakona, ali pokušavamo da poguramo stvari naprijed i mnogi ljudi ne mogu priuštiti pravnu pomoć. Ako ovi slučajevi budu uspješni, to će potaknuti više sudova da promijene svoja pravila.”

Advokati “ovo ne bi podržali”

Krajnji cilj, prema Browderu, je demokratizirati pravno zastupanje tako što će ga učiniti besplatnim za one koji to ne mogu priuštiti, u nekim slučajevima eliminirajući potrebu za skupim advokatima.

Ali s obzirom na to da je tehnologija ilegalna u mnogim sudnicama, on ne očekuje da će uskoro moći komercijalizirati proizvod.

“Ove stvari u sudnici su više zagovaranje,” rekao je. “Više je to da se podstakne sistem da se promijeni”, objasnio je Brauder.

Kada je twitovao o degradiranju advokata robota DoNotPaya na sudu, advokati su mu zaprijetili i rekli mu da će biti poslat u zatvor, rekao je za CBS MoneyWatch.

“Postoji mnogo advokata i advokatskih komora koje to ne bi podržale”, rekao je Browder.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here