EU priprema zakon kojim će odgovoriti na klimatske poteze SAD-a

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu da će ti potezi biti dio industrijskog plana EU Green Deal da Evropa postane centar čiste tehnologije i inovacija.

30
Evropska unija odgovorila je u utorak na poteze SAD-a za jačanje energetske tranzicije planovima da olakša procedure za zelenu industriju unutar Unije, rekavši da će mobilizirati državnu pomoć i zaseban fond kako bi spriječila prelazak kompanija u Sjedinjene Države, prenosi Reuters.

“Da bismo pomogli da se ovo dogodi, predložit ćemo novi zakon o industriji nulte stope. Cilj će biti fokusiranje ulaganja u strateške projekte duž cijelog lanca snabdijevanja. Posebno ćemo se osvrnuti na to kako pojednostaviti i ubrzati izdavanje dozvola za nove proizvodne lokacije čiste tehnologije”, pojasnila je ona.

Dodala je da bi evropska industrija ostala privlačna, postoji potreba da EU bude konkurentna u ponudama i podsticajima koji su trenutno dostupni izvan EU.

Ranije je izvršni direktor Međunarodne energetske agencije (IEA) Fatih Birol rekao na panelu WEF-a da je energetska sigurnost sada najveći pokretač klimatskih ulaganja, jer zemlje nastoje osigurati svoje snabdijevanje.

Birol je rekao da će američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), koji je prošle godine potpisao predsjednik Joe Biden, potaknuti ulaganja u čistiju energiju i da će predstavljati najvažniji klimatski sporazum od značajnog Pariskog sporazuma iz 2015. godine.

Američki izaslanik za klimu John Kerry rekao je u odvojenom panelu o finansiranju tranzicije na niskougljičnu ekonomiju da je jedini način da se izbjegne katastrofalna šteta uzrokovana klimatskim promjenama da vlade i kompanije ulože značajna sredstva.

“Kako ćemo tamo stići? Lekcija koju sam naučio u posljednjih nekoliko godina… je novac, novac, novac, mnogo novca”, rekao je Kerry o tome šta je potrebno da bi svijet imao ikakve šanse da dostigne ciljeve Pariskog sporazuma o ograničavanju globalnog zagrijavanja na 1,5 stepena Celzijusa iznad onog zabilježenog iz predindustrijskog perioda.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here