Naslovnica Vijesti BiH Sarajevo: Potpisan sporazum o saradnji na 80 projekata

Sarajevo: Potpisan sporazum o saradnji na 80 projekata

U Sarajevu je potpisan sporazum o saradnji na 80 infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini, s ciljem obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici.

55

Sporazume o saradnji su u zgradi Parlamentarne skupštine BiH potpisali zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović, predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine Davor Čordaš i direktor Fonda za povratak BiH Bojan Ninković.

Riječ je o projektima koji su odabrani po Javnom pozivu za obnovu i izgradnju komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici, a iz sredstava za 2022. godinu.

Predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine Davor Čordaš izjavio je da je danas potpisan sporazum s općinama, gradovima i vjerskim zajednicama u iznosu od 2,5 miliona konvertibilnih maraka (KM).

“Imali smo puno veći broj zahtjeva, udovoljili smo malom broju, možda ni desetak posto. Ono što je još veći problem od onog što danas rješavamo je komunalna, socijalna infrastruktura. Problem za naše povratnike uglavnom jeste elektrifikacija. Riječ je o prostorima koji su udaljeni od elektromreže, gdje praktično nije isplativo ulaganje,niti će nam ijedna elektroprivreda to završiti. Razgovarali smo i o tome kako možemo naći način da bilo preko solarnih panela ili drugih izvora energije osiguramo i tim ljudima struju. Apsurdno je pričati da se u 21. stoljeću obnavlja kuća, a nemaju struje”, rekao je Čordaš.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović rekao je da je državno ministarstvo dvije godine bilo spriječeno da sprovodi svoje programske aktivnosti zbog neusvajanja budžeta.

“U pripremi materijala za sjednicu Komisije za izbjeglice, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice se vodilo brojem korisnika koji će koristiti ova sredstva, odnosno što će polučiti utrošak ovih sredstava. Mogu da kažem da od infrastrukturnih projekata koje smo danas odlučili realizirati, oko 57.000 ljudi će imati direktnu korist”, rekao je Mahmutović.

Govoreći o problemu elektrifikacije, Mahmutović je rekao da je vrijednost projekata koje su dobili od aplikanata iznosila oko 13 miliona KM.

“Nismo imali sredstava. Država će se u cjelini morati pobrinuti za realizaciju tih projekata. Moraćemo naći način i sredstva da to realiziramo”, rekao je Mahmutović.

Marko Savić, načelnik Općine Milići, zahvalio se nadležnim institucijama na prilici da danas u ime svoje lokalne zajednice potpiše ugovore.

“Kada je riječ o Općini Milići, to su četiri projekta koja se tiču uglavnom socijalne infrastrukture. Koliko su nama, kao lokalnoj zajednici značajni, još više su značajni korisnicima”, rekao je Savić.

Sead Čaušević, načelnik Općine Gornji Vakuf – Uskoplje, zahvalio se nadležnom ministarstvu na finansiranju projekta sanacije lokalnog puta u mjesnoj zajednici Voljevac.

“Kada govorimo o lokalnim zajednicama koje zaista imaju male budžete, a mi smo zaista prostorno veliki i imamo mnogo naseljenih mjesta i preko 200 kilometara lokalnih cesta, ovo je veoma bitan i značajan projekat za našu općinu, a pogotovo za građane. Konačno ćemo ovim projektom i sredstvima uspjeti spojiti i najudaljenije naseljeno mjesto ispod same planine Vranice s općinom Gornji Vakuf – Uskoplje”, rekao je Čaušević.

IZVORAnadolu Agency
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here