ASA Banka će i dalje biti jak oslonac i stanovništvu i razvoju različitih grana privrede

Misija i vizija ASA Banke nije isključivo u ostvarivanje profita – naravno, posluje se radi profitabilnosti, ali glavni cilj je biti jak oslonac bh. privredi i građanima BiH. To se potvrđuje domaćim kapitalom, lokalnom pameti i širenjem mreže klijenata. O svemu tome za Business magazine govori Samir Mustafić, predsjednik Uprave ASA Banke, član UO UPFBiH i član UO Udruženja banaka.

382

ASA Banka naša i snažna je sa prvim danom decembra 2022. godine u cjelosti pripojena ASA Banci dd Sarajevo. Bio je to izazovan proces kroz koji nije bilo lako proći, a koji je podrazumijevao proces spajanja u smislu integracije informacionog sistema, korporativnih kultura, spajanju vrijednosti i u konačnici, izgradnji jedinstvenog identiteta i brenda ASA Banke. No, kako naglašava Samir Mustafić, predsjednik Uprave ASA Banke, dokraja procesa se uspješno stiglo zahvaljujući izuzetnom timskom radu svih uposlenih, kao i razumijevanju klijenata.

BM: Da li je u cijelosti završen proces pripajanja banaka? Šta je on sve podrazumijevao?

MUSTAFIĆ: Možemo potvrditi da smo uspješno okončali postupak statusne promjene pripajanja ASA Banka naša i snažna, ASA Banci dd Sarajevo. Sam proces pripajanja podrazumijevao je jednu sveobuhvatnu analizu i integraciju procesa dvije banke uključujući prelazak na jedan informacioni sistem rada. U prethodnom periodu suočili smo se sa dosta izazova koje je sa sobom nosio proces spajanja u smislu integracije informacionog sistema, korporativnih kultura, spajanju vrijednosti i u konačnici, izgradnji jedinstvenog identiteta i brenda ASA Banke. Proces je okončan 01.12.2022. a Banka je otvorila sve poslovnice za klijente prvi ponedjeljak u decembru kako je i planirano. Možemo zaključiti da smo vođeni našim vrijednostima i principima pokazali da smo kontinuiranim proaktivnim djelovanjem i istrajnošću realizovali postavljeni cilj uz izuzetan timski rad naših zaposlenika. Posebno bih se zahvalio našim klijentima na razumijevanju i strpljenju za aktivnosti koje smo provodili, a koje su bile neophodne da bismo uspješno okončali proces pripajanja i nastavili pružati još kvalitetniju uslugu i biti jaka podrška domaćoj privredi i stanovništvu kao najveća domaća treća banka na bh. tržištu.

BM: Ima li i koje su novine kada je u pitanju poslovanje Banke?

MUSTAFIĆ: ASA Banka nastavlja svoju misiju unapređenja sveukupne ponude uz visok stepen kvaliteta, a sve to utemeljeno na domaćem kapitalu. Naš fokus ostaje primarno na zadovoljstvu klijenata i stvaranje dugoročnih partnerstava, uz cilj da budemo oslonac bosanskohercegovačkoj privredi i stanovništvu. Želimo klijentima i svim građanima BiH omogućiti pristupačno i jednostavno bankarsko poslovanje, te im olakšati svakodnevni život kroz olakšice i povoljnosti prilikom kupovine, planiranja putovanja i u konačnici dugoročnog ulaganja. Kada su u pitanju ponude kredita, to će biti aktivnost tokom cijele godine i ogledat će se u proizvodima sa izuzetno povoljnim kamatnim stopama uz razne benefite. Nastavljamo sa najmasovnijim programom lojalnosti Naša srijeda uz izuzetne pogodnosti koje klijenti mogu ostvariti kod partnera programa u cijeloj BiH. Kontinuirano radimo na unapređenju mobilnog i elektronskog bankarstva uz dodatne usluge kao što je aktivacija polica osiguranja kroz mBanking aplikaciju. Također, aktivno radimo na unapređenju bankomatske mreže što će svoj puni efekat imati već početkom godine. Našim klijentima ćemo značajno približiti ponudu Banke kroz uslugu Bank at work, te na ovaj način omogućiti da u vrlo kratkom roku realizuju svoje zahtjeve.

ASA Banka je opredijeljena i na projektno finansiranje nekih od najznačajnijih investicija koje se trenutno realizuju. Pred nama je još jedan dinamičan period poslovanja u kojem ćemo nastaviti raditi na unapređenju svih poslovnih procesa i jačanju digitalnih kanala te lakšem pristupu svim našim uslugama i proizvodima.

BM: Kakva je sada pozicija ASA Banke na bh. tržištu?

MUSTAFIĆ: ASA Banka je najveća domaća banka i treća najveća banka na tržištu BiH. Kao jaka sistemska banka zapošljavamo 700 uposlenika u 67 poslovnica širom BiH. Aktiva Banke iznosi blizu tri milijarde konvertibilnih maraka, kreditnim portfoliom od 1,7 milijardi KM, bazom depozita od 2,4 milijarde KM i ukupnim kapitalom koji iznosi 330 miliona KM.

Upravo završeno IPSOS istraživanje o percepciji banke od strane javnosti pokazalo se da smo Banka kojoj građani vjeruju. Mi smo dio vodećeg poslovnog sistema što nam daje izuzetne temelje i podršku za dalji razvoj poslovanja. Obzirom na grupacijsku povezanost sa kompanijama iz različitih industrija našim klijentima nudimo brojne pogodnosti što u ovom obimu ne može ponuditi nijedna druga banka na tržištu.

BM: Kakve je rezultate rada ASA Banka ostvarila u 2022?

MUSTAFIĆ: ASA Banka se i ove godine pozicionirala kao vodeća banka u kategoriji rasta depozita i kredita s najvećim zabilježenim rastom depozita na tržištu BiH, te rastom kredita i tako nastavila kontinuitet svojih poslovnih uspjeha.

Zabilježili smo rast aktive od 18 posto u odnosu na 2021. godinu, rast kreditnog portfolija od 11 posto, dok rast depozita iznosi 20 posto. Isti trend je ostvaren i u drugim segmentima poslovanja, što predstavlja značajan rast u cjelosti. Sve navedene brojke su potvrda snage i kapaciteta ASA Banke da u iduću godinu uđemo još jači i ostanemo oslonac razvoju različitim granama privrede i stanovništvu

BM: Tema koja je posljednjih dana u fokusu javnosti su najave povećanja kamata. Kakva je situacija kada je u pitanju Vaša Banka?

MUSTAFIĆ: Kako smo i ranije najavili, mi se još u junu ove godine odlučili da ne podižemo kamate do kraja godine jer smatramo da dio tereta treba da preuzmemo i sami, kako pritisak ne bi prebacili na klijente. Činjenica je da svi trendovi pokazuju neminovnost povećanja kamata na kredite, ali je na tržištu evidentan trend rasta kamata i na depozite koji nije u omjeru kakav odražava EURIBOR. Smatram da je potrebno da pratimo trendove lokalnog tržišta kada se donose odluke o povećanju kamatnih stopa da bi se samim tim relaksirao i pritisak na klijente te izbjegla prezaduženost. U proteklom periodu pokrenuli smo i kampanju KAMATA JE FIKSNA i naši klijenti još do kraja ove godine mogu aplicirati za vrlo povoljan proizvod sa odličnim uslovima kreditiranja i fiksnom kamatnom stopom.

BM: Kakvi su uvjeti za poslovanje Vaše, ali i drugih banaka na bh. bankarskom tržištu?

MUSTAFIĆ: ASA Banka je opredijeljena ka jačanju domaćeg finansijskog sektora i podršci klijentima. Mnogo je izazova s kojima se susrećemo, uostalom kao i naši klijenti iz privatnog i poslovnog sektora. Upravo je ovih dana Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijela Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obaveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve, s ciljem usklađivanja sa politikom Evropske centralne banke (ECB) i ublažavanja uticaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH.

Sigurni smo da će primjena nove Odluke i njeni pozitivni efekti uticati stimulativno na ASA Banku, ali i druge komercijalne banke u BiH prilikom utvrđivanja visine kamatnih stopa na kredite i cijena usluga prema privredi i građanima, a što bi u konačnici ublažilo potrebu značajnijih korekcija cijena bankarskih usluga, te donijeti dugoročnu stabilnost na cjelokupnom bankarskom tržištu.

BM: U kojoj mjeri su na poslovanje uticali događaji u svijetu, ukrajinska kriza, rast dolara itd?

MUSTAFIĆ: Činjenica je da su sva tržišta doživjela poremećaj, pa tako i bankarsko tržište. Mi u ASA Banci smo krizu iskoristili kao svoju šansu te iz nje izlazimo još jači što se može potvrditi našim rezultatima poslovanja. U BiH je došlo do akumulacije kapitala unutar svih sektora i sve je više domaćih privrednika i ljudi kojima je stalo do ove države i koji imaju kapacitet da podrže velike investicije. Želimo dodatno razvijati mehanizme za podršku domaćoj privredi kojoj je sada više nego ikada prije, potreban jak i stabilan oslonac na putu razvoja, što ASA Banka i jeste.

BM: Kakvi su planovi ASA Banka za predstojeću 2023. i naredni period?

MUSTAFIĆ: Misija i vizija ASA Banke nije isključivo u ostvarivanje profita – naravno, mi poslujemo da bismo bili profitabilni, ali mi već ostvarujemo naše ciljeve, a to je da budemo jak oslonac bh. privredi i građanima BiH. To potvrđujemo domaćim kapitalom, lokalnom pameti i širenjem mreže klijenata. Naše tržište je relativno malo. Vjerujem da će i dalje dolaziti do konsolidacija na bankarskom tržištu unutar BiH, a naš strateški plan je nastavak rasta s ciljem zauzimanja pozicije najveće banke u BiH.

Planiramo jačanje sinergije unutar Grupacije kroz ponudu široke palete proizvoda, posebno u oblasti osiguranja i zdravstva. Dodatno, u planu je širenje i otvaranje poslovnica u RS-u što će rezultirati većom dostupnosti usluge Banke građanima BiH širom cijele BiH. U konačnici, ASA Banka će nastaviti raditi na unapređenju svih digitalnih kanala i usluga kojima ćemo poboljšati korisničko iskustvo naših klijenata. Kao jedan od stubova razvoja ekonomije i društva posebnu pažnju ćemo posvetiti održivom poslovanju i djelovanju u lokalnim zajednicama, jer smatramo da kao domaća banka sa ovakvim kapacitetom i poznavanjem prilika, ne smijemo zapostaviti potrebe lokalnog stanovništva i u skladu sa realnim stanjem raditi na poboljšanju kvaliteta života i prosperiteta cjelokupnog bh. društva.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here