Općina Novi Grad sa 42 obrtnika potpisala ugovore o sufinansiranju troškova poslovanja

U Općini Novi Grad Sarajevo potpisani su ugovori sa 42 novoregistrirana obrtnika, a ta mjera provodi se s ciljem povećanja broja samostalnih poduzetnika i održivog samozapošljavanja.

41

Sufinanciranjem troškova početnika u biznisu omogućava se podrška novim obrtima, trgovinskim i ugostiteljskim radnjama, odnosno svim djelatnostima koje se registruju na nivou općinskih službi u Kantonu Sarajevo, a vlasnici djelatnosti imaju prebivalište na području općine Novi Grad Sarajevo.

Analizom efekata tog programa, ustanovljeno je da se radi o jednoj od efikasnijih mjera za održivo zapošljavanje i povećanje broja registrovanih poslovnih subjekata, kao i razvoj samostalnih privrednih djelatnosti.

Služba za privredu i lokalni ekonomski razvoj putem javnog poziva, a do utroška sredstava, za prve dvije godine obavljanja djelatnosti bez prekida, kvartalno sufinancira troškove poslovanja.

U 2018 godini, kada je počela provedba mjere, iznos finansijskih sredstva bio je 140 KM na mjesečnom nivou, odnosno 3.360 KM za dvije godine. Kroz godine provedbe mjere taj iznos je rastao i u 2022. godini podrška na mjesečnom nivou bila je 300 KM odnosno 7.200 KM za 24 mjeseca poslovanja.

Pomoćnik načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj Emir Dedović kazao je da svaka jedinica lokalne samouprave ima zadatak da napravi ugodniji ambijent življenja svojim građanima, kroz različite podsticaje.

“Želimo, prije svega, mladim ljudima i onima koji samostalno žele napraviti radno mjesto, pomoći u onolikoj mjeri u kojoj možemo. U ovom trenutku mišljenja smo da je dovoljno dvije godine da se pomogne plaćanje poreza i doprinosa. To su neke procjene koje su i u naučnim krugovima dokazane”, kazao je Dedović.

Poticajna mjera sufinanciranja troškova početnika u biznisu kontinuirano se provodi, a javni poziv za registrovane djelatnosti u 2022. godini ostaje otvoren do 31. januara 2023. godine, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here