Naslovnica Investiranje Kandidatski status – dobar signal stranim investitorima

Kandidatski status – dobar signal stranim investitorima

Kandidatski status BiH donosi jednu vrstu ekonomske sigurnosti i daje dobar signal stranim investitorima, izjavio je Srni predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković.

56

On je naveo da je kandidatski status podloga za povećanje zaposlenosti i otvara dodatne mogućnosti za nove poslovne prilike, posebno u spoljnotrgovinskoj razmjeni i kreiranju povoljnijeg poslovnog okruženja.

“Dodjela kandidatskog statusa od EU je svakako važan korak u predpristupnom procesu svake zemlje, a naročito za BiH. Ovim se otvaraju vrata BiH za viši stepen integracije sA EU i, na kraju, mogućnost punopravnog članstva”, napomenuo je Marinković.

Prema njegovim riječima, kandidatski status za svaku zemlju šalje poruku u svijetu da je ostvarila određeni nivo političke, ekonomske i pravne stabilnosti, što stvara bolji imidž u svijetu i otvara mogućnost za veća direktna strana ulaganja, ali i bolji kreditni rejting i konkuretnost privrede uopšte.

Marinković je pojasnio da sve to djeluje i na mogućnost dodatnog razvoja turizma, unaprijeđenje inovacija i istraživanja, usvajanje novih tehnologija i poslovnih procesa, poboljšanje obrazovnog sistema i slično.

Kada je riječ o pristupu sredstvima iz EU fondova koji su namjenjeni ekonomskom razvoju, konkurentnosti, istraživanju i inovacijama, on je naveo da kandidatski status BiH u suštini ne mijenja mnogo.

“BiH je i prije dobijanja statusa kandidata, uveliko bila u procesima pridruživanja programima, odnosno fondovima EU. Završni rezultat tih pocesa je potpis bilateralnog sporazuma EU i BiH o učešću u konkretnom programu za koji je pokazan interes”, istakao je predsjednik Komore.

Marinković je rekao da su završene procedure, te da je potpisan ugovor za pristup programu namijenjenom za istraživanje i inovacije – “Horizont Evropa”, programu COST za oblast nauke i tehnologije, program EUREKA za učešće u međunarodnim EUREKA istraživačkim i razvojnim projektima, program “Kreativna Evropa” za kulturu i kreativnu industriju i programu “Erazmus plus” koji je namijenjen za oblasti obrazovanja, mladih i sporta.

“Što se tiče najznačajnijeg programa za podršku i konkurentnosti malim i srednjim preduzećima – Program jedinstvenog tržišta, procedure su u završnoj fazi”, naglasio je Marinković.

Govoreći o trenutnom stanju, on je naveo da je BiH, kroz potpisivanje i primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, koji uključuje i trgovinski sporazum, već obezbijedila slobodnu trgovinu sa zemljama članicama Unije.

“Ovim sporazumom obezbijeđen je neometan promet i plasman proizvoda iz BiH, ukoliko zadovoljavaju kriterijume i standarde jedinstvenog evropskog tržišta. Rezultati i koristi slobodne trgovine sa zemljama EU su jasno vidljivi, jer preko 70 odsto od ukupnog spoljnotrgovinskog robnog prometa BiH ostvaruje sa zemljama EU”, podsjetio je Marinković.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here