Transferi Vlade FBiH tokom osam godina prelaze 30 milijardi KM 

Vlada Federacije BiH predstavila je publikaciju koja donosi detaljan pregled raspodjele sredstava iz Budžeta Federacije BiH, uključujući namjenu i iznose. Iz federalnog budžeta investirani su i razvojni projekti kantona i općina. Podržan je rad nevladinih organizacija, javnih i privatnih preduzeća i obrtnika. Povećana su izdvajanja i osigurane redovne isplate penzionerima, borcima, invalidima i pojedincima u stanju socijalne potrebe. Dodatno, pružena je finansijska podrška nezaposlenima.

129

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u period od 2015. do 2022. godine transferirala je prema različitim sektorima i kategorijama više od 30 milijardi KM javnog novca, rečeno je na predstavljanju dokumenta Transferi federalnih ministarstava – Vlada FBiH u mandate 2015.-2022.  U službi transparentnosti i odgovornosti javne uprave, Vlada Federacije BiH predstavila je publikaciju koja donosi detaljan pregled raspodjele sredstava iz Budžeta Federacije BiH, uključujući namjenu i iznose. Kako je naglašeno, iz federalnog budžeta investirani su i razvojni projekti kantona i općina. Podržan je rad nevladinih organizacija, javnih i privatnih preduzeća i obrtnika. Povećana su izdvajanja i osigurane redovne isplate penzionerima, borcima, invalidima i pojedincima u stanju socijalne potrebe. Dodatno, pružena je finansijska podrška nezaposlenima. Odluke o raspodjeli budžetskih sredstava usaglašene su u cilju daljeg socijalnog i ekonomskog razvoja svih dijelova Federacije BiH.

Prema riječima Fadila Novalića, premijera Federacije BiH u osmogodišnjem periodu Vlada FBiH investirala je 1,416 milijardi KM, što predstavlja povećanje od 85 posto u odnosu na prethodni mandat.

“Podaci predstavljeni u ovom dokumentu su prikupljeni od svih ministarstava i institucija koje obavljaju transfere. Vlada FBiH je 15. septembra ove godine donijela Uredbu kojom se za naredni period uvodi ovaj sistem izvještavanja o potrošnji javnog novca kroz transfere”,  naglasio je premijer Novalić.

Istaknuo je da je u proteklih osam godina gotovo 15 milijardi KM transfera utrošeno za saniranje posljedica rata. Najveći izdatak u transferima predstavljaju izdvajanja za Penzijsko-invalidski fond FBiH za koji se sada sredstva osiguravaju u budžetu i ova izdvajanja iznose oko tri milijarde KM. Trenutno u FBiH ima oko 435.000 penzionera kojima se redovno isplaćuju penzije.

Prema podacima iz Dokumenta ukupna vrijednost objekata u izgradnji i završenih objekata kada su u pitanju ceste i autoceste u Federaciji BiH 2021. godine iznosila je 3,072 milijarde KM.  U ovoj godini Vlada FBiH je osigurala 229 miliona KM za izgradnju cesta i autocesta.  Ukupno plasirana sredstva za gradnju cesta i autocesta u FBiH su dodijeijeljena za 176 korisnika iz svih kantona FBiH. Na temelju Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privredi FBiH u okolnostima pandemije COVID-19 sektoru javnog prijevoza putnika, izvršena je podjela 10 miliona KM tokom 2020. godine.

U periodu od 2015.-2022., preko Ministarstva prometa i komunikacija FBiH osigurana su i značajna sredstva za rad aerodroma u Sarajevu, Mostaru i Tuzli te Aerodromu Bihać koji je u izgradnji. Ukupno transferirana sredstva u proteklih osam godina iznose 52.712.896 KM, a u ova sredstva je uključena i pomoć za prevladavanje posljedica pandemije COVID-19.

Iz Budžeta FBiH je u periodu od 2015. do 2022., izdvojen je iznos od 20,3 miliona KM za elektrifikaciju Unske pruge na dionici Bihać — Blatina. Za izgradnju željezničke infrastrukture transferirano je 13 miliona KM, a ove godine u budžetu je ovu namjenu osigurano pet miliona KM. JP Željeznice FBiH je 2020. godine isplaćeno tri miliona KM namijenjenih ublažavanju negativnih posijedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

U proteklih sedam godina 500 miliona KM transferirano je poljoprivredi u Federaciji BiH, a samo u ovoj godini Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ima rekordni budžet koji iznosi 106 miliona KM. U Dokumentu su navedeni iznosi i raspodjela 500 miliona KM u proteklih sedam godina prema kantonima.

Transferima preko Federalnog ministarstva rudarstva, energije i industrije za uvezivanje radnog staža u proteklom periodu osigurano je 46 miliona KM i zbrinuto oko 5.000 radnika. U period pandemije COVID-19 za podršku privredi u FBiH osigurano je 60 miliona KM. U istom periodu formiran je i Revolving fond za podršku privredi FBiH u koji je uloženo 41 milion KM. U namjenskoj industriji FBiH osigurano je 800 novih radnih mjesta kroz podršku koja je iznosila 16 miliona KM.

Transferima Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u periodu od 2015. do 2022. godine malim i srednjim preduzećima putem kreditnog poticaja razvoja poduzetništva i obrta, u saradnji sa Razvojnom bankom Federacije BiH u period je isplaćeno 33 miliona KM kreditnih sredstava i više od 19 miliona KM granta, čime je osiguran posao za 2.402 osobe. Također je osigurano 60 miliona KM namijenjenih pomoći obrtima.

Više od 40 miliona KM Vlada FBiH je preko Federalnog ministarstva okoliša i turizma izdvojila za podršku radu turističkih preduzeća. U ovaj iznos je uračunat i transfer od 30 miliona KM podrške preduzećima u period pandemije COVID-19, koja je najveće ekonimske posljedice ostavila upravo na ovaj sektor. U ovom period, svake godine je osiguravano pola miliona KM granta za rad Nacionalnog parka Una.

U publikaciji su sadržani i drugi podaci koji govore o nivou izdvajanja Vlade FBiH za period od 2015. do 2022. godine. U posljednjih osam godina izdvojeno je 2,2 milijardi KM za boračke naknade, dok je 1,2 milijarde izdvojeno za invalide i civilne žrtve rata. U budžete kantona u osmogodišnjem periodu Vlada FBiH izvršila je transfer u iznosu od 400 miliona KM i 60 miliona KM za lokalne zajednice. Za proteklih osam godina Vlada FBiH izdvojila je 39 miliona KM kroz 5.200 transfera za podršku kulturi i sportu od čega je 1.383.000 osigurano za Sarajevo film festival i 1,5 miliona KM za Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF). Ulaganja u oblast obrazovanja i nauke u periodu od osam godina iznosila su oko 57,8 miliona KM i to za podršku predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, poboljšanju studentskog standarda te za projekte iz oblasti nauke i naučno-istraživačkog rada.

Za ublažavanje posljedica poskupljenja izdvojeno 20 miliona KM

U publikaciji u kojoj je predstavljen detaljan pregled raspodjele sredstava iz budžeta Federacije BiH istaknuto je da je u ovoj godini osigurano 50 miliona KM za podršku porodici i natalitetu, dok je dječji dohodak  prvi put iz budžeta osiguran u iznosu od 103 KM mjesečno. Vlada FBiH izdvojila je 20 miliona KM za ublažavanje posljedica poskupljenja za intervencije na tržištu kroz robne rezerve.  Osim toga dvostruko su povećane penzije za šta je izdvojeno dodatnih 102 miliona KM, a 239 miliona KM izdvojeno je kao transfer općinama i kantonima, dok je za šest miliona KM povećan iznos koji se dodjeljuje općinama i gradovima u FBiH. Vlada FBiH osigurala je ove godine 75 miliona KM za poboljšanje rada zdravstvenih ustanova, a 48,2 miliona KM osigurano je kao pomoć izbjeglicama.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here