U Sarajevu konferencija o jačanju konkurentnosti preduzeća ulaganjem u zelenu tranziciju

30

Njemačka organizacija za tehničku saradnju – GIZ, u okviru Green Recovery komponente “Covid -19 investment Response” projekta , koji finansira Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj,  danas je u Sarajevu organiziralo konferenciju pod nazivom “Zelena tranzicija malih i srednjih preduzeća u BiH”.

Na konferenciji su zvanično predstavljene aktivnosti Green Recovery komponente, kao i potpisani ugovori o grant sredstvima sa šest bh. kompanija u metalskom i drvnom sektoru, koje će u narednih 12 mjeseci raditi na uvođenju i implementiranju zelenih poslovnih modela u svojim proizvodnim procesima.

Cilj podrške je da se preduzeća brže i efikasnije prilagode trenutnim i budućim ekološkim zahtjevima, posebno na njihiovim izvoznim tržištima u Evropskoj uniji, te da kroz ulaganje u zelenu transformaciju i stvaranje zelenih vještina utiču na povećanju učinkovitosti proizvodnje, očuvanja postojećih i stvaranje novih radnih mjesta.

Predsjednik Vanjskotrgovinske  komore BiH Zdravko Marinkovć kazao je da u BiH postoji veoma mala svijest  kada je u pitanju zelena ekonomija i šta ona znači.

“Trebamo znati da su resursi kojom planeta Zemlja raspolaže veoma ograničeni. Razvoj svih ekonomija praktično ugrožava resurse planete Zemlje u narednih 20-30 godina. To je zapravo apel svim ekonomijama, a i nama u BiH da se probamo prilagoditi, da svoje poslove prilagođavamo novim  trendovima, da sa linearne  prelazimo na cirkularnu ekonomiju, što je posebno važno i za nas ovdje. U BiH svijest o potrebi prelaska na zelenu ekonomiju je još uvijek nedovoljna, u javnosti se o tome vrlo malo priča i zna. Mislim da je krajnje vrijeme da ozbiljno svi akteri u drštvu počnu da se bave ovim problemom kako bi naša ekonomija uhvatila korak i ravnopravno počela da se bavi ovim problemima”, kazao je Marinković.

Dodao je da je obaveza nadležnih državnih organa da svoju legistlativu ubrzano prilagođavaju ovim potrebama kako bi  našim privrednim subjektima omogućili da se što brže uhvate u koštac sa ovim problemima.

“Danas samo  potpisali šest ugovora sa šest kompanija iz BiH koje su zakoračile u ovaj proces, zahvaljujući GIZ-u. Nadamo se da će ovo biti samo početak i da ćemo ubuduće svjedočiti nizu drugih ugovora koji će biti potpisani. Radi se o šest kompanija iz oblasti drvne i metalske industrije, uglavnom malim i srednjim preduzećima”, naglasio je Marinković.

Podrškom projekta će se doprinijeti poboljšanju privrede uvođenjem resursne energetske učinkovitosti u proizvodni ciklus, uključujući održivu opskrbu primarnim i sekundarnim sirovinama, te dekarbonizaciji i smanjenju emisija energetski intenzivnih industrija, uključujući demonstraciju i uvođenje inovativnih tehnologija s niskom razinom emisija.

Menadžerica komponente Green Recovery Adrijana Marić,  kazala je da  cilj ove komponente  da ojačaju  kapacitete kako privatnih tako i javnih aktera te da podrže zelenu transformaciju u metalskom i drvnom sektoru.

“Kroz ovu podršku preduzeća će se brže i efikasnije prilagođavati trenutnim, ali i budućim ekološkim zahtjevima na njihovim izvoznim tržištima, posebno na  tržištu EU”, kazala je Marić.

Događaj je okupio predstavnike nadležnih institucija, privatnog sektora, visokoškolskih ustanova i stručnjaka za zelenu ekonomiju i bio je osmišljen  kao privatno-javni dijalog,  koji je imao za cilj da ukaže na mogućnosti i izazove zelene trasformacije izvozno orjentisanih preduzeća u metalskom i drvnom sektoru BIH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here