Oblast jezera na Mediteranu u Turskoj je izabrana za destinaciju koju morate posjetiti u 2023. godini

Smješten u mediteranskom slivu Turske, Oblast jezera privlači pažnju svojim impresivnim pejzažima,  prirodom bogatom kisikom i bezbrojnim prirodnim ljepotama – toliko da je ovo područje među '50 top mjesta za putovanje u 2023. godini...

90
Isparta Lavender Field Kuyucak

Smješten unutar granica provincija Afyonkarahisar, Antalya, Burdur, Isparta i Konya u južnoj Turskoj, posebno posljednjih godina se Oblast jezera nalazi na rutama posjetitelja Turske. Smješten u mediteranskom slivu, područje je dobilo ime po brojnim jezerima , uključujući Acıgöl, Akşehir, Akgöl, Burdur, Beyşehir, Gavur, Işıklı, Ilgın, Eğirdir, Eber, Kovada, Saldakıl, Karamtaşıl i Karamtaşıl …

Pored niza tektonskih jezera nastalih usljed zemljotresa u podnožju planine Taurus, Oblast jezera mami posjetitelje svojim brojnim drevnim grčkim i rimskim gradovima, kao i udobnim, prijateljskim i prijatnim smještajnim kapacitetima.

Isparta : Vrt ruža Turske je istovremeno srce Oblasti jezera

Mirisna Isparta, centar za proizvodnju ruža i lavande u Turskoj, glavna je atrakcija regije. Isparta, koja je dom bezbrojnim prirodnim čudima, jedna je od najpopularnijih pokrajina Turske i Jezerske oblasti sa svojom kulturom, ekonomijom, historijskim bogatstvom i prirodnim ljepotama.

Isparta Rose Garden

Pokrajina Isparta ističe se svojom izvanrednom prirodom, zimskim i ljetnim sportskim aktivnostima, Cittaslow gradićima i bogatom kuhinjom, pružajući priliku da doživite mir i uzbuđenje u isto vrijeme. Opisana kao turski “vrt ruža”, lavanda se nedavno pridružila prirodnim ljepotama ovog područja. Isparta sa velikim gostoprimstvom dočekuje hiljade posjetilaca koji dolaze da fotografiraju ovu ljubičastu ljepotu i njena polja.

Isparta Kuyucak Lavender

Cittaslow gradovi, Tektonska jezera

U provinciji Isparta se također nalaze Yalvaç i Eğirdir, među osamnaest turskih Cittaslow ‘mirnih gradova’. Okrug Eğirdir, bogat prirodom i historijom, dom je jezera Kovada, kao i velikog dijela jezera Eğirdir, najvećeg jezera u Oblasti jezera.

Isparta Lake Eğirdir

Jezero Eğirdir je veličanstveno prirodno čudo, poznato po svojim plažama i kristalno čistom moru, okruženo voćnjacima jabuka i breskvi i prikazuje širok spektar boja tokom dana. Unutar jezera se nalaze dva mala ostrva, kao produžetak poluostrvu. Yeşil Ada se nalazi 1,5 km od centra grada Eğirdir i na površini od devet hektara čuva svoju autentičnost sa svojim drvenim kućama na temeljima od kamena, uskim ulicama i malim ribarskim skloništem. Među mještanima poznato kao Nis, ovo ostrvo privlači pažnju i rasprostranjenošću hostela i ribljih restorana, kao i crkvom Aja Stefanos, koju hrišćani smatraju svetom.

Isparta Lake Eğirdir

Can Ada je, s druge strane, šareni otočić od sedam hiljada kvadratnih metara između Eğirdira i Yeşil Ade. Na ostrvu se ne gradi. Ostrvo je poklonjeno Mustafi Kemalu Atatürku od strane naroda tokom njegove posjete Eğirdiru.

Jezero Kovada, izuzetno plitko jezero, nudi jedinstveno bogatstvo flore i raznolikosti divljači i ima veliki potencijal za rekreaciju i zabavu na otvorenom. Aktivnosti kao što su istraživanje prirode, kampovanje, planinarenje, posmatranje ptica i penjanje provode se u nacionalnom parku oko jezera Kovada. Jezero Gölcük, koje je dom širokom izboru životinjskih i biljnih vrsta, prirodno je čudo koje stanovnicima ovog područja nudi opuštanje, zabavu i sport.

Burdur Salda Gölü

Sve popularnije područje Turske, Oblast jezera, uvrštena je u kategoriju “Mjesta koja treba posjetiti zbog njihovog kulturnog bogatstva” na listi svjetski poznatog časopisa Travel + Leisure u “Top 50 destinacija za putovanje” za 2023. godinu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here