Naslovnica Vijesti Svijet Nova velika akvizicija Warrena Buffetta od 4 milijarde dolara

Nova velika akvizicija Warrena Buffetta od 4 milijarde dolara

Dionice kompanije TSMC skočile su u utorak nakon što je Berkshire Hathaway u vlasništvu američkog investitora Warrena Buffetta objavio da je kupio udio od 4,1 milijarde dolara u jednom od najvećih svjetskih proizvođača čipova.

73

Dionice TSMC-a porasle su za više od osam posto u Tajvanu u utorak.

“TSMC pozdravlja sve investitore sa sklonošću kupovini i držanju dionica TSMC-a”, rekao je glasnogovornik proizvođača čipova.

Procjenjuje se da TSMC čini 90 posto svjetskih supernaprednih računalnih čipova, opskrbljujući tehnološke divove uključujući Apple i Qualcomm.

Berkshireova kupovina udjela u tajvanskom gigantu čipova dolazi dok napetosti između Kine i samoupravnog demokratskog otoka Tajvana eskaliraju.

Tajvan se posljednjih mjeseci suočava s rastućom vojnom agresijom iz Pekinga, a to je usmjerilo pažnju na ključnu ulogu koju igra u globalnoj industriji proizvodnje čipova.

Supernapredne poluprovodničke čipove – poput onih koje proizvodi TSMC – teško je izraditi zbog visokih troškova razvoja i nivoa potrebnog znanja, što znači da je velik dio proizvodnje koncentriran na samo nekoliko dobavljača.

Firma – koju u Tajvanu naširoko nazivaju “svetom planinom” – toliko je važna za ostrvo da njeni zaposlenici mogu podnijeti zahtjev za izuzeće iz vojne obuke za rezerviste.

Napetosti između Washingtona i Pekinga također su u posljednje vrijeme rasle oko čipova, s predsjednikom Joeom Bidenom koji je uveo sveobuhvatne kontrole nad prodajom naprednih čipova i opreme za proizvodnju čipova kineskim firmama.

Stručnjaci se boje da bi ove kontrole mogle pomaknuti utrku u tehnološkom naoružanju između Sjedinjenih Država i Kine na potpuno novi nivo.

Berkshire također posjeduje velike udjele u Appleu, Bank of America, Coca-Coli, Chevronu i American Expressu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here