Beč gradi prvo geotermalno postrojenje

Geotermalna energija predstavlja korištenje toplinske energije koja se nalazi u zemlji na visokim temperaturama.

64

Kako bi jedan grad postao klimatski neutralan i nezavisan od fosilne energije, potrebni su održivi izvori energije. Važnu prekretnicu na tom putu za austrijsku prijestolnicu predstavlja prva geotermalna toplana koju preduzeće za snabdijevanje električnom energijom Wien Energie planira izgraditi do 2026. godine.

Na taj način se toplina koja se nalazi blizu površine, kao i u dubljim slojevima tla, može povratiti kako bi se iskoristila za grijanje ili proizvodnju električne energije.

Duboka geotermalna energija kao u Beču, podrazumijeva korištenje geotermalne energije na dubinama između 400 i 5.000 metara gdje su temperature mnogo više u poređenju sa geotermalnom energijom blizu površine.

Geotermalna energija ima brojne prednosti za razliku od drugih izvora energije baziranim na fosilnim gorivima. Najveća prednost je to što je čista i sigurna za okolinu. Metoda koja se koristi za dobivanje električne energije ne stvara štetne emisije za okolinu. Druga prednost su zalihe energije koje su uvijek dostupne. Zalihe geotermalne energije su gotovo nepresušan resurs te za razliku od hidroelektrana zauzimaju mali prostor.

“Koristeći duboku geotermalnu energiju za grijanje slijedimo naš plan za postizanje klimatske neutralnosti Beča do 2040. godine. Zahvaljujući nalazištima termalne vode direktno ispod grada i dobro razvijenoj mreži daljinskog grijanja, u jedinstvenoj smo poziciji u Evropi da možemo snabdjeti domaćinstva klimatski neutralnom toplinom”, potvrđuje Peter Hanke, član bečke gradske vlade koji vodi resor za javna preduzeća.

Izgradnjom prvog dubokog geotermalnog postrojenja u naselju Aspern kod Beča do 20.000 domaćinstava grijat će se toplinom iz zemlje. Projekat će implementirati preduzeće za snabdijevanje električnom energijom Wien Energie koje do 2030. godine želi razviti četiri elektrane s ukupnom snagom do 120 megavata za ukupno 125.000 domaćinstava. To bi odgovaralo godišnjem smanjenju emisije ugljen-dioksida od 325.000 tona.

Za ispuštanje termalne vode potrebno je nekoliko bušotina na dubini većoj od 3.000 metara. Zbog ove dubine, koja je oko stotinu puta veća od najdublje podzemne stanice u Beču i zbog toga što su bušotine prečnika samo oko 30 cm, ne očekuju se vibracije na površini zemlje. Termalna voda se kroz jednu bušotinu transportuje na površinu pomoću pumpe, nakon izvlačenja toplote na površini, voda se vraća kroz drugu bušotinu u isto nalazište stvarajući zatvoreni obnovljivi ciklus. Dobijena toplota se zatim uvodi u mrežu daljinskog grijanja.

Očekivani iznos ulaganja je oko 80 miliona eura. Pripremni radovi bi mogli početi već naredne godine, dok je puštanje postrojenja u rad predviđeno u 2026. godini, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here