Naslovnica Vijesti Svijet Amazon: Robota je sve više, ali još nam trebaju ljudi

Amazon: Robota je sve više, ali još nam trebaju ljudi

Gigant online trgovine i dostave Amazon pojačava upotrebu robota kako se rast prodaje usporava i suočava se s pritiskom da smanji troškove.

50

Već oko tri četvrtine paketa koje isporučuje gigant e-trgovine dotaknula je neka vrsta robotskog sistema.

“Ali to će vjerovatno dostići 100 posto, ili blizu, u narednih pet godina”, rekao je za BBC Tye Brady, glavni tehnolog u Amazon Robotics-u, prenosi Investitor.me.

Kompanija je odbila da precizira koliko ulaganja pomažu u smanjenju troškova. Nisu bili raspoloženi ni da pričaju o tome koliko brzo će mašine zamijeniti “ljudske kolege”, napominjući da je stvoreno 700 novih vrsta poslova kako tehnologija napreduje.

“Poslovi će se sigurno promijeniti, ali potreba za ljudima će uvijek postojati”, rekao je Brady.

On je govorio na događaju u robotskom centru kompanije u blizini Bostona, gdje je kompanija grupi novinara predstavila svoj najnoviji paket robota, dronova i tehnologije za mapiranje.

Firma testira ogromnu robotsku ruku koja može pokupiti predmete prije nego što budu spakovani u kutije – podvig koji su rukovodioci opisali kao veliki napredak – i mašinu koja se može slobodno kretati po podu skladišta zajedno s ljudima.

Prve isporuke Amazonovih dronova trebalo bi da počnu u SAD kasnije ove godine. U Amazonu se nadaju da će isporučiti 500 miliona paketa dronom godišnje do kraja decenije.

“Stvarno mislim da će ono što ćemo uraditi u narednih pet godina biti zanemarljivo u odnosu na sve što smo uradili u posljednjih 10 godina. Mislimo da će to zaista transformisati našu mrežu”, rekao je Joseph Quinlivan, potpredsjednik Amazona za robotiku i IT.

Na neki način, Amazon kasni sa razvojem robotike, ocjenjuje BBC i dodaje da je kineski gigant e-trgovine JD.com još prije skoro pet godina predstavio skladište sa samo četiri zaposlena, dok konkurentski Walmart već ima pokrenut program isporuke dronom.

Kompanije u cijelom lancu snabdijevanja ulažu novac u takve investicije, dijelom podstaknute poteškoćama u pronalaženju radnika, rekao je Dwight Klapisch, potpredsjednik istraživanja u Gartnerovom logističkom timu.

“Događa se mnogo inovacija”, rekao je.

Amazon, koji je navodno prošle godine u internom dopisu upozorio da bi mogao ostati bez ljudi za svoja skladišta u SAD-u do 2024. godine, radi na takvim projektima više od jedne decenije.

Kompanija je kupila robotičku firmu Kiva Systems sa sjedištem u Bostonu 2012. kako bi pokrenula svoje “robotske ambicije”, dok je osnivač Jeff Bezos govorio o težnjama kompanije za dronovima još u intervjuu 2013. godine.

Amazon je rekao da sada ima 520.000 mobilnih robota koji se kreću po skladištima, što je više nego dvostruko u odnosu na 2019. Pritom je instalirao oko 1.000 ranijih verzija robotskih ruka za sortiranje paketa na lokacijama u SAD-u i Evropi.

Roboti koje je firma predstavila u četvrtak ostaju u probnom načinu rada, iako se očekuje da će implementacija postati rasprostranjenija u naredne dvije godine.

Kompanija je saopštila da se nada da će isporučiti 500 miliona paketa dronom godišnje do kraja decenije, uključujući i gusto naseljena područja poput Sijetla. Ali to će i dalje biti mali dio od 5 milijardi paketa za koje kompanija kaže da trenutno obrađuje svake godine.

Ni Robotika nije imuna na težnje kompanije za smanjenje troškova, jer je prodaja kompanije usporila, a zabrinutost zbog ekonomske recesije raste.

Ove godine Amazon je zatvorio svoj britanski program dronova i otkazao dijelove svoje robotske operacije, kao što je Scout, koji je radio na mašini koja je mogla da doprema pakete do domova ljudi.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here