Naslovnica Ekonomija Dogovor o budžetu EU postignut u zadnjem trenutku

Dogovor o budžetu EU postignut u zadnjem trenutku

Pregovarači Savjeta Evrope i Evropskog parlamenta u posljednjem trenutku prije zakonskog roka su postigli dogovor o budžetu EU za sljedeću godinu.

37

Usaglašen je budžet od 186,6 milijardi eura, što je 1,1 odsto više u odnosu na onaj za tekuću godinu. Za nepredviđene troškove u okviru višegodišnjeg finansijskog okvira od 2021. do 2027. predviđeno je 400 miliona eura, prenosi Bankar.me.

Veći dio povećanja budžeta – oko 280 miliona eura – namijenjen je jačanji podrške Ukrajini i susjednim državama, poput Moldavije. Od toga, dobar dio sredstava namijenjen je poboljšanju saobraćajne infrastrukture, kako bi se povećala pokretljivost vojne opreme širom EU.

Komisija je predlagala budžet od 185,59 milijardi eura, dok je prijedlog Savjeta Evrope bio 183,95 milijardi eura, a Parlament je tražio 187,29 milijardi eura.

Postignuti dogovor treba još da potvrde oba zakonodavca. Za odluku u Savjetu potrebna je kvalifikovana većina, a u Parlamentu obična.

Da dogovor nije postignut, Evropska komisija bi morala da predstavi novi predlog i onda bi ponovo o njemu pregovarali. Budžet za sljedeću godinu mora biti izglasan do kraja ove godine. U slučaju da to izostane, primjenjuje se privremeno finansiranje tako što se svaki mjesec može potrošiti jedna dvanaestina prošlogodišnjeg budžeta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here