Naslovnica Vijesti Svijet Inflacija u Sjedinjenim Državama popušta

Inflacija u Sjedinjenim Državama popušta

Na svjetskim su berzama prošloge sedmicea cijene dionica porasle, ponajviše na Wall Streetu, jer je usporavanje inflacije u SAD podržalo nade ulagača da će američka centralna banka usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

67

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 4,15 posto, na 33.747 bodova, dok je S&P 500 skočio 5,9 posto, na 3.992 boda, a Nasdaq indeks 8,1 posto, na 11.323 boda.

Snažan skok indeksa ponajviše se zahvaljuje podatku da je u oktobru inflacija u SAD pala s septembarskih 8,2 na 7,7 posto, najniži nivo od januara i niže od očekivanja.

To je podstaklo nadu da povećanje kamata daje rezultate i da će u idućem periodu američka centralna banka usporiti tempo podizanja ključnih kamata, prenosi Poslovni.hr.

“Ovo je vrlo značajan podatak. Posljednjih se mjeseci nagađalo da je inflacija dosegnula vrhunac i tržište je bilo frustrirano jer podaci to nisu pokazivali. Po prvi put, to se sada vidi u podacima”, kazao je King Lip, strateg u kompaniji Baker Avenue Asset Management.

Nakon što je početkom novembra Fed već četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari očekuju usporavanje tempa.

Prije objave izvještaja o inflaciji procjenjivalo se da postoji 52 posto izgleda da će Fed u decembru povećati kamate za blažih 0,50 postotnih bodova, a sada su ti izgledi premašili 80 posto.

Zbog toga su prinosi na američke dionice znatno pali, a pao je i tečaj dolara prema najvažnijim valutama. Sve to podržalo je tržište dionica.

“Podaci o padu inflacije podržali su nadu da se ciklus povećanja kamata bliži kraju. Zbog toga su snažno porasle cijene dionica u onim sektorima koji su vrlo osjetljivi na kretanje kamata”, kazao je Tim Courtney, analitičar u kompaniji Exencial Wealth.

Tako je prošle sedmice među najvećim dobitnicima bio tehnološki sektor, a predvodile su dionice Tesle, Applea, Microsofta, Mete, Amazona…

Zahvaljujući prošlosedmičnom snažnom rastu, najvažniji indeksi ublažili su gubitke u ovoj godini. S&P 500 u minusu je u odnosu na početak godine oko 16 posto, što bi, ako na ovim razinama ostane do kraja godine, bio njegov najveći godišnji pad od 2008. godine.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice su porasale. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,2 posto, na 7.318 bodova, no frankfurtski DAX skočio je 5,7 posto, na 14.224 boda, a pariški CAC 2,8 posto, na 6.594 boda.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks porastao 3,9 posto, na 28.263 boda.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here