BM: Kako biste nacrtali portret svoje kompanije za one koji se prvi put upoznaju sa Zera Homes?

SOLMAZ: Naša kompanija Zera Homes – zauzima jednu od vodećih pozicija na tržištu nekretnina u gradu Alanya, licencirana je agencija za promet nekretninama, kao i građevinska kompanija na mediteranskoj obali od 2010. godine. Radimo već 12 godina u Alanyi gdje je naš centralni ured, dok u gradu Mersinu imamo filijalu. Zapošljavamo 65 mladih i kreativnih ljudi, ali nešto starije iskusnije kolege i svi se jako dobro uklapamo. Imamo preko 2000 nekretnina u ponudi, a mislim da je naša najveća prednost naša baza podataka nekretnina koja je vrlo opsežna i relevantna. Naši klijenti sa kojima imamo ugovore u ovom trenutku dolaze iz 19 zemalja svijeta.

Naš glavni zadatak je zadovoljiti zahtjeve naših kupaca. U svom radu, stručnjaci naše kompanije Zera Homes se oslanjaju na visoke standarde prodaje i korisničke usluge. Glavni princip našeg tima je odgovornost i iskrenost u odnosu prema našim kupcima i partnerima. Partnerstvo je osnova naše filozofije prema interakciji s kupcima!

BM: Vaša kompanija je odnedavno prisutna i u BiH, kako je došlo do „otkrivanja“ naše zemlje kao tržišta za nekretnine u Turskoj?

SOLMAZ: Povezanost Turske i Bosne i Hercegovine je prisutna već vijekovima i ta veza je naraskidiva. U moderno vrijeme pored privredne i edukativne povezanosti, veliki broj građana Bosne i Hercegovine svake godine posjeti Tursku u sezoni godišnjih odmora.

Ekspanzija gradnje u obalnom području Turske je postala primamljiva ne samo zbog cijene nekretnina, već i činjenice da se građani Bosne i Hercegovine osjećaju kao da su došli kući.

Na osnovu svega navedenog i velikog broja upita, odlučili smo se da kreiramo Balkan tim i da svim građanima Bosne i Hercegovine, ali i zemalja okruženja, kao i Balkan dijaspori, olakšamo komunikaciju. Naš Balkan tim je visoko obrazovan i stručan kadar koji je uvijek na raspolaganju klijentima.

BM: Kako ocjenjujete dosadašnji rad sa Bosancima i Hercegovcima?

SOLMAZ: Saradnja sa klijentima iz Bosne i Hercegovine, ali i cijelog Balkana je izazovna, ali na pozitivan način. Naš Balkan tim teži da uvijek brzo i transparentno odgovori zahtjevima klijenta.

U našem portfoliju je uvijek nekoliko hiljada nekretnina i u tako velikom broju uvijek se trudimo da klijentima predložimo upravo ono što oni žele i da je u visini budžeta kojim raspolažu. Jako smo ponosni našim Balkan timom!

BM: Koja vrsta nekretnine je najtraženija kad su u pitanju ovdašnji kupci?

SOLMAZ: Odgovor na ovo pitanje je vrlo složen, a opet i jednostavan. Klijentela je raznolika, ali se pokazalo da su trend nekretnine kvadrature cca 50+60 m2 odnosno 1+1 (1x dnevni boravak sa kuhinjom, 1x spavaća soba, 1x kupatilo, balkon). Želimo napomenuti da se u Turskoj cijena nekretnina ne formira po m2 kao što je slučaj u Bosni i Hercegovini.

U Turskoj cijenu nekretnine određuju slijedeći elementi: godina gradnje, broj soba (1+1, 2+1, 3+1,…), blizina plaže, infrastruktura kompleksa, opremljenost nekretnine….

BM: Vidjeli smo da uglavnom radite u Alanyi, i u posljednje vrijeme i u Mersinu, da li radite na još nekim lokalitetima Turske?

SOLMAZ: Zera Homes je prije više od 12 godina započela svoj put ka uspjehu upravo u Alanji gdje se trenutno i nalazi naš centralni ured.

Osnivač Zera Homes i CEO Ali Uyar je rođen i odrastao u Alanji, pa je i logičan slijed bio da svoj poslovni put započne u Alanji. Mi uvijek napominjemo da i nismo „klasična“ agencija za nekretnine.

Mi projektujemo i gradimo komplekse (trenutno je šest projekata u različitim fazama gradnje), ali u našoj ponudi imamo i nekretnine naših poslovnih partnera, kao i nekretnine direktno od vlasnika.

Ponosni smo i na našu filijalu u Mersinu koju smo otvorili u junu ove godine. gdje također imamo člana Balkan tima.

BM: Osim same prodaje nekretnine, nudite i cjelokupan servis prilikom kupovine, ali i nakon što se kupovina realizira. Šta to suštinski znači za potencijalne kupce?

SOLMAZ: Da, dobro ste rekli, mi sa našim klijentima nemamo odnos kupac/prodavac gdje se sve završava kupoprodajnim ugovorom i uplatom novca. Mi sa našim kupcima gradimo neraskidivu porodičnu vezu i svi naši kupci od prvog kontakta imaju našu puno podršku i nakon što se kupovina realizira.

Lista usluga koju naši klijenti dobijaju je velika i dijeli se na prije i poslije. Prije prodaje naše usluge podrazumijevaju organizaciju odlaska u obilazak nekretnine, odabir više nekretnina prema potrebama kupca, objašnjenje postupka za kupovinu nekretnina u Turskoj, priprema svih potrebnih dokumenta za kupovinu nekretnine, pomoć pri otvaranju vlastitog bankovnog računa i dobivanje poreznog broja. Usluge nakon prodaje podrazumijevaju našu pomoć za dobijanje boravišne dozvole, prilikom plaćanja poreza na imovinu, na raspolaganju smo i za organiziranje transfera prilikom dolaska i odlaska iz grada Alanya, za iznajmljivanje vozila, za usluge čišćenja, plaćanje računa za struju i vodu, za osiguranje nekretnine. Pomažemo i pri kupovini namještaja i opremanju nekretnine, tu smo i za eventualne popravke, a za kupca ćemo, ukoliko se naravno odluči na to, realizirati i oglašavanje i izdavanje nekretnine. Sve ove informacije se mogu naći na našoj stranici https://www.zerahomes.com/bs/usluge .

BM: Vaša kompanija je prisutna diljem Evrope, Alanya je poznato mjesto za evropske penzionere koji nakon završetka radnog vijeka dolaze živjeti tu, šta je po Vama, presudno za ovakvu odluku?

SOLMAZ: Odlično zapažanje. Na prvom mjestu gostoljubivost i odlična klima, kao i 360 sunčanih dana. Želimo napomenuti da je Turska lider u medicinskom segmentu što je veoma bitna činjenica, kao i činjenica da je cijena životnih namirnica puno povoljnija nego u ostatku Evrope.

BM: Možete li reći šta su daljnji planovi kompanije?

SOLMAZ: Dugoročni i obostrano korisni odnosi s kupcima, udovoljavanje željama kupaca, održavanje pouzdane reputacije, čvrst stav kompanije koja se dinamično razvija, želja da zauzmemo vodeću poziciju na tržištu nekretnina. U tom smislu, želimo se zahvaliti svima koji prate naš rad. I novim i starim pratiocima. Hvala što ste prepoznali našu želju da vas inspirišemo da počnete da razmišljate o kupovini nekretnine u Alanyi ili Mersinu, ali i da sa Vama podijelimo naše iskustvo koje gradimo više od 12 godina.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here