Zenička razvojna agencija ZEDA širi biznis inkubator za dodatnih 35 startup preduzeća

Subvencije koju Grad Zenica daje budućim poduzetnicima

68

“Ono što je jako bitno istaknuti kao pozitivan primjer, a po čemu smo sigurno jedni od rijetkih, ako ne i jedinstveni na području Bosne i Hercegovine, to je naše iskustvo i naš rad na upravljanju poduzetničkim inkubatorom ili biznis inkubatorom”, kazao je direktor Zeničke razvojne agencije (ZEDA) Senad Pašalić.

Poduzetnički inkubator, napominje, u vlasništvu je Grada Zenica, ali njime od 2007. godine, kao i Poslovnom zonom Zenica 1, od 2017. godine upravlja ZEDA-a, koja je formirana 2003. godine. Zvanično je, napominje, počela raditi u maju 2004. godine i sa “idejom da bude spona privrede, Grada Zenica i privatnih poduzetnika sa gradskom upravom”.

“U ovom trenutku, mi imamo 44 startup preduzeća, firme, privredna društva u našim prostorima, u kojima je uposleno oko 180 radnika.

Generalno, inkubator je podijeljen na dva dijela. Jedan je namijenjen za proizvodne djelatnosti, u kojem imamo na raspolaganju 24 proizvodna prostora, a drugi je u zgradi u kojoj je smještena ZEDA, u kojem imamo 21 kancelarijski prostor.

Mi to volimo reći za onu drugačiju vrstu firmi, firmi koje pružaju određene usluge. Tu ima preduzeća koje su iz IT sektora, koja pružaju konsultanske, knjigovodstvene usluge”, ističe Pašalić za Fenu.

Maksimalan period “trajanja inkubacije” je pet godina, a to je jedna vrsta subvencije koju Grad Zenica daje budućim poduzetnicima, odnosno onim ljudima koji tek startaju s vlastitim biznisima.

“Cijena smještaja u prostorima inkubatora daleko je ispod tržišne cijene. Kod nas je cijena u prvoj godini po kvadratnom metru 1 KM, a, onda, svake godine postepeno raste po 0,5 KM te je još uvijek ispod tržišne cijene.

Ima specifičnih situacija kada, uz određene saglasnosti, a u skladu sa našim procedurama i aktima, iz objektivnih razloga, dozvolimo firmama da ostanu, maksimalno, još godinu dana u inkubatoru. Inkubator u punom smislu ispunjava svoju funkciju, a do sada je, od 2007. godine, kroz ove prostore prošlo oko 200 privrednih subjekata.

Prema našim saznanjima, unazad sedam godina, koliko smo intenzivno pratili i analizirali, opstojnost firmi nakon izlaska iz inkubatora je oko 95 posto”, podvlači Pašalić.

Sve aktivnosti, napominje, “usko realiziraju s nadležnim gradskim službama”, s kojima su izvršili i “parcelaciju” slobodnih površina Poslovne zone Zenica 1, u kojoj je smještena i ZEDA te oko 160 privrednih subjekata, sa oko 2.000 uposlenika.

Rezultat je to, dodaje, činjenice da je u zadnjih pet godina u infrastrukturu PZZ1, od strane Grada Zenica, uloženo oko dva miliona KM.

“Poslovna zona Zenica 1 ima oko 341.000 kvadratnih metara površine, od čega je nekih 10-11 procenata infrastruktura, a sve ostalo efektivna korisna površina, koja je na raspolaganju firmama. Danas imamo situaciju da je 97 posto te zone već popunjeno te da imamo svega nekih 15-ak hiljada kvadrata slobodnih površina, koji se prodaju po početnoj cijeni od 70 KM.

U ovom se momentu, na četiri-pet parcela koje su u vlasništvu privrednih subjekata koji su ranije kupili zemljište, grade poslovni objekti. Tako da, zajedno s inkubatorom i svim firmama koje su ušle u poslovnu zonu, činimo jedan mali ekosistem, jedan mali grad firmi”, kaže Pašalić.

Dodaje kako ti privredni subjekti jako intenzivno surađuju i  prevazilaze probleme u radu.

“U ovom se momentu realiziraju dva značajna projekta u PZZ1. Prvi je izgradnja saobraćajnice 8, koja će, da kažem, ići poprečno te povezati PZZ1 sa bivšom komunikacijom od nekadašnje kapije 3 “Željezare” Zenica, tako da će se omogućiti firmama, koje su na tom dijelu, da imaju pristup saobraćajnici te svim energentima i komunalnim priključcima duž te saobraćajnice.

Komunikacija je značajna zbog činjenice da ćemo preduprijediti situacije, kada se eventualno desi, problem ulaska u PZZ1, koju presjeca kolosijek Željeznica Fedracije Bosne i Hercegovine, koji vodi prema Rudniku Zenica. Znalo se desiti da iskoči neki vagon pa da ulaz bude spriječan, a ovo će biti i alternativni ulaz”, napominje Pašalić.

Svaki dan, dodaje, treba započeti i realizacija projekta izgradnje nove, četvrte trafostanice u PZZ1, snage 10 MW, jer su oko 85 posto privrednih subjekata proizvodna društva pa su potrebne nove količine električne energije.

Grad Zenica, koji je investirao u izgradnju saobraćajnice, za taj projekt dobio je i podršku za razvoj poslovnih zona od Ministarstva privrede Zeničko-dobojskog kantona, a izgradnju same trafostanice finansira Javno preduzeće Elektroprivreda BiH.

“Grad Zenica i ZEDA zajednički renoviraju i Aneks B, nekadašnje zgrade Tehničke kontrole Zenica. Aneks A, u kojem je smještena ZEDA, ima efektivnu površinu od 1.800 kvadratnih metara, u kojem je, kao što sam rekao, smješten i 21 privredni subjekt.

Znači, mi u ovom momentu radimo na realizaciji investicije za koju smo, kao agencija i u saradnji s Gradom, dobili sredstva od Evropske unije, u prvoj fazi, a u drugoj fazi Grad Zenica sufinansira taj objekat sa preko 560.000 KM. Tako  će ukupna investicija biti oko 1,1 milion KM”, najavljuje Pašalić.

U tom će objektu, napominje, imati oko 1.760 kvadratnih metara korisne površine te će biti moguće smjestiti u inkubator novih 35 firmi.

“U tom prostoru planiramo okupiti ljude koji su malo više orjentisani prema IT tehnologijama, nekim kreativnim djelatnostima, malo drugačije profile firmi. Želimo da mladim ljudima iz ovog grada, prije svega onim koji završavaju školovanje za određene smjerove na zeničkim fakultetima, omogućimo da ostanu i ovdje započnu svoje biznise.

Da pokušaju naći put prema rješavanju svojih egzistencijalnih pitanja, svojoj budućnosti. Mislim da je to itekako izvodivo, jer nam se to do sada pokazalo kroz rad inkubatora. Postoji interes mladih ljudi. Taj bi projekt trebao biti gotov do kraja ove godine, a kako je u toku javni poziv za grant sredstva za nove startup firme, neke će se, vjerovatno, naći i u našem prostoru”, kaže Pašalić.

Ovi će projekti, dodaje, dovesti Grad Zenicu u položaj da će možda postati “jedina lokalna zajednica koja će u ponudi imati na raspolaganju 80 poslovnih prostora za startup preduzeća”. Prosječna kvadratura tih prostorija su, dodaje, 25-30 kvadratnih metara, što je dovoljno za “početne faze biznisa”.

U zgradi u kojoj je smještena ZEDA, već više od 10 godina, egzistira i Laboratorija za ispitivanje gotovih proizvoda – namještaja od drveta, a čije usluge koriste svi bosanskohercegovački proizvođači namještaja.

Certifikati izdati od stručnjaka te laboratorije validni su i u zemljama Evropske unije, a uskoro je u planu i instaliranje Laboratorije za testiranje PVC stolarije. Pašalić napominje kako imaju ukupno 13 zaposlenih, a da sudjeluju i u regionalnim, međunarodnim projektima koje EU realizira te u kojima su, u nekim od takvih projekata, bili i vodeći partner. Podržavaju ih i resorno ministarstvo Vlade ZDK te Federalno ministarstvo obrta, razvoja i poduzetništva.

S obzirom da je PZZ1, praktično, već popunjena, vode se aktivnosti na pripremi za aktiviranje Poslovne zona Zenica Sjever – Banlozi te Poslovne zone Zenica Jug – Antena.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here