Pet savjeta za kupovinu kuće ili stana

Tržište nekretnina: Cijene stanova u Sarajevu od 2.500 do 8.000 KM/m2

76

Tržište nekretnina u BiH, za razliku od tržišta nekretnina u SAD-u pa i u nekim evropskim zemljama, gdje je usljed rasta kamatnih stopa već primjetan pad potražnje, još uvijek ne pokazuje takvu vrstu trenda. Porast cijena i potražnja za kvalitetnim nekretninama je i dalje velika, tvrde u Agenciji za nekretnine Prostor d.o.o. Sarajevo.

„Potražnja za nekretninama i dalje raste u glavnom gradu BiH, što je dovelo do ubrzanog rasta cijena u posljednih godinu dana. Prema našim informacijama cijene stambenih jedinica u luksuznoj gradnji kreću se od 6.000 – 8.000 KM/m2, dok je cijena stanova u novogradnji, čak i u rubnim dijelovima grada dostizala nivo od 4.000 KM/m2 u predprodaji“, kažu u agenciji „Prostor“. Smatraju da je ovo rezultat nedovoljne ponude. Tako su i cijene u starogradnji  još uvijek drže dosta stabilnim i kreću se u rasponu od 2.500 do 4.000 KM/m2  i više u zavisnosti od faktora kao što su mikrolokacija, kvalitet i trenutno stanje objekta u kojem se stambena jedinica nalazi.

Ključni savjeti za kupovinu stana 

U procesu informisanja oko kupovine nekretnine, kupcima uvijek dobro dođu sve informacije, savjeti i upute, koje bi ih na što jednostavniji i brži način dovele do prave nekretnine. Prije nego što donesete konačnu odluku predlažemo da razmotrite nekoliko veoma bitnih smjernica kao što su:

Lokacija – blizina škola i posla

Lokacija je jedna od najvažnijih stavki kojoj bi trebalo da posvetite najviše vremena. Razmislite gdje biste voljeli da živite, da li u startu preferirate određenu lokaciju, da li vam odabir lokacije diktira potreba blizine posla, obrazovnih ustanova, sadržaja kao što su: bolnice, banke, općine, trgovački centri itd? Da li u blizini možete pronaći parking mjesto? Lokacija bitno utiče na tržišnu vrijednost. Planirate li da nakon nekoliko godina prodate vašu nekretninu, imajte u vidu da nekretnina na dobroj lokaciji puno bolje zadržava vrijednost i u turbulentnim vremenima.

Površina nekretnine

Ono na što se kupci nekretnina također trebaju fokusirati jeste površina nekretnine koja će zadovoljiti vaše potrebe. Shodno potrebama i načinu funkcionisanja postavit ćete sebi prioritete. Također, nemojte zaboraviti planirati unaprijed ukoliko želite proširenje porodice ili oduvijek imate želju da živite u većem prostoru i da imate dodatne prostorije, svakako uzmite u obzir sve ove stavke prije nego što se definitivno odlučite na kupovinu.

Stanje buduće nekretnine

Jako je važno da se informišete o stanju vašeg budućeg stambenog prostora. Koja je godina izgradnje, kakav je kvalitet gradnje i materijala? Stanje nekretnine je značajan faktor koji može da utiče kako na vaše vrijeme tako i na vaše finansije u budućnosti tj. ulaganja. Stanje na tržištu nekretnina se mijenja i za samo nekoliko dana se može pojaviti bolja opcija koja vam više odgovara. Međutim, kada pronađete nekretninu koja ispunjava sve što se nalazi na vašem spisku prioriteta onda nemojte odlagati kupovinu.

Obezbjeđenje finansijskih sredstava

Ključna stvar prilikom kupovine je odabir finansijske institucije koja će podržati vaš izbor za kupovinu budućeg doma. BBI banka nedavno je predstavila novu ponudu finansiranja namijenjenih za rješavanje jednog od najvažnijih životnih pitanja – kupovine kuće ili stana.

“Kao banka koja visoko vrednuje etičke principe poslovanja, svakom klijentu i njegovom životnom projektu pristupamo sa namjerom da ostvari uspješan rezultat. Stoga smo otvoreni da pomognemo i onima koji su već sve probali i nisu uspjeli pronaći odgovarajuće rješenje. Našim sugrađanima koji su se odlučili za kupovinu kuće ili stana, želimo pomoći da na najjednostavniji način dođu do neophodnih sredstava za kupovinu svog novog doma”, kažu u BBI banci.

Stambena finansiranja: povoljne stope i rok otplate do 20 godina

BBI banka je pripremila posebnu ponudu stambenih finansiranja, sa veoma povoljnim stopama i rokom otplate do 20 godina. U okviru ove ponude, svi postojeći ali i novi klijenti su u mogućnosti da sami biraju fiksnu ili promijenjivu profitnu maržu, a dodatna pogodnost je da prilikom procjene vrijednosti nekretnine omjer hipoteke iznosi već od jedan naprema jedan. Uz ovu jedinstvenu ponudu građani mogu dodatno uštedjeti na troškovima obrade zahtjeva ukoliko za stambeno finansiranja apliciraju online putem web stranice www.bbi.ba.

Sumirajte sve prednosti i mane kada se budete vodili ovim parametrima, vjerujemo da ćete na taj način uveliko olakšati proces donošenju konačne odluke.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here