Naslovnica Auto Ova firma proda više električnih vozila od Tesle

Ova firma proda više električnih vozila od Tesle

Dionice kineskog proizvođača električnih automobila BYD porasle su u utorak nakon što je kompanija objavila prognoze velikog skoka dobiti za treće tromjesečje.

54

Dionice BYD-a uvrštene na berzu u Hong Kong porasle su za 5,6 posto u popodnevnoj trgovini.

“U trećem tromjesečju 2022., uprkos složenoj i teškoj ekonomskoj situaciji, širenju pandemije, ekstremno visokim temperaturama, visokim cijenama robe i drugim nepovoljnim faktorima, industrija novih energetskih vozila nastavila je ubrzavati svoj uzlazni trend”, rekli su iz BYD-a u izjavi.

Firma je saopštila da je opseg prodaje svojih novih energetskih vozila, uključujući električne automobile, “nastavio dosezati rekordne razine” pomažući u povećanju tržišnog udjela i “dovodeći do značajnog poboljšanja zarade i učinkovito ublažavajući pritisak na zaradu izazvan rastućim cijenama sirovina uzvodno”.

Brojni proizvođači električnih automobile, od Tesle do BYD-a, borili su se s rastućim cijenama sirovina, poput litija, koji su ključni za baterije.

Od početka godine do kraja septembra, BYD je prodao 1,18 miliona takozvanih “novih energetskih vozila”, nadmašujući Teslinu brojku od nešto više od 900.000 isporuka.

Različiti modeli BYD među najprodavanijim su vozilima ove vrste u Kini, koja je najveće svjetsko tržište električnih automobila.

Iako je firma sa sjedištem u Shenzhenu ostala prilično otporna na vjetrove poput ponovnog izbijanja Covida u Kini i usporavanja privrede, njeni manji konkurenti suočili su se s poteškoćama.

U avgustu je kineski proizvođač električnih automobila Xpeng izvijestio o slabim izgledima za isporuku vozila za treće tromjesečje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here