Čelnici EU bez dogovora o ograničavanju cijene plina

Nakon sedmica pregovora među čelnicima zemalja EU-a, ministrima i diplomatima o toj temi nije donesena konačna odluke o ograničenju cijene plina u EU-u.

87
Čelnici Evropske unije okončali su, u petak, u jutarnjim satima, još jednu raspravu o odgovoru bloka na energetsku krizu bez dogovora o tome hoće li ograničiti cijene plina, objavio je Reuters.
Reuters navodi kako se EU bori s visokim cijenama energenata koje potiču inflaciju i povećavaju izglede za recesiju diljem kontinenta, a situaciju dodatno pogoršava i to što je Rusija smanjila dotok plina nakon invazije na Ukrajinu.

Uz ostalo, 27 zemalja već se dogovorilo da napune skladišta plina, ali i da pomognu potrošačima koji sve teže plaćaju račune.

Na samitu koji je počeo u četvrtak, u Bruxellesu i koji je potrajao do kasno u noć, čelnici EU-a su na kraju podržali prijedloge koje je Evropska komisija iznijela ovaj tjedan o pokretanju alternativne referentne vrijednosti za ukapljeni prirodni plin i dobrovoljnu zajedničku kupnju plina, iako će za to biti potrebni zakoni o kojima će se pregovarati sljedećih tjedana.

Međutim, nakon sedmica pregovora među čelnicima zemalja EU-a, ministrima i diplomatima o toj temi nije donesena konačna odluke o ograničenju cijene plina u EU-u.

“Sada imamo vrlo dobar i čvrst plan za nastavak rada na temi cijena energije”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here