Politički fokus premijerskog mandata Truss će, neizbježno, biti u velikoj mjeri usmjeren na rješavanje ekonomskih problema imajući u vidu činjenicu da je preuzela dužnost tokom izuzetno turbulentnog perioda.

Liz Truss, punim imenom Mary Elizabeth Truss, je samo dva dana bila premijerka Velike Britanije kada je primila obavijest o smrti Kraljice Elizabete II, najdugovječnije britanske, ali i svjetske monarhinje. Njeni planovi “zasjenjeni su i odloženi ovim periodom nacionalne žalosti, ali problemi koje treba riješiti nisu nestali, a birači neće biti ljubazni prema njoj da se sakrije iza tog pitanja”, kako su primjetili analitičari. Danima je Liz Truss bila u fokusu svjetske javnosti, naročito nakon što je preuzela funkciju britanske premijerke, nakon što je Boris Johnson odstupio sa mjesta premijera nakon niza skandala.

Od protivnice do zagovornice Brexita

Truss je uvjerila članove Konzervativne stranke da je ona najbolji kandidat za premijerku. Britanski građani možda su oprezniji, uglavnom zbog promjena u njenoj politici tokom meteorskog uspona na političkoj sceni.

Neke od promjena je Truss pripisala mladosti, poput dana na fakultetu kada je bila antimonarhistička članica Liberalno demokratske partije. Druge promjene su, međutim, novijeg datuma.

“Mislim da su Britanci razumni ljudi. Oni u osnovi razumiju da će Velikoj Britaniji ekonomski biti bolje da ostane u reformiranoj Evropskoj uniji“, govorila je Truss dok su Britanci razmatrali referendum o izlasku iz EU, Brexit 2016. godine.

Nažalost, nije bilo dovoljno „razumnih“ glasača, a Truss je odstupila od svojih principa kako bi postala posvećena zagovornica Brexita.

I po nekim drugim fundamentalnim pitanjima, Trussova predstavlja oštro odstupanje od njenog političkog idola: Margaret Thatcher. Naprimjer, “željezna lady” ne bi nepotrebno potkopavala jedinstvo Zapada tako što bi odgovorila da “porota još uvijek nije donijela odluku” na pitanje tokom debate da li je Francuska prijatelj ili neprijatelj.

Već postoje ozbiljni problemi sa kojima se Zapad suočava, a izjava Trussove je došla u trenutku kada je saveznička odlučnost ključna u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu.

Sa druge strane, Truss je odlučna kada je u pitanju Rusija i nepokolebljivo se protivi agresiji. Zanimljivo je da je njen prvi službeni poziv upućen ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom tokom kojeg ga je uvjerila u nepokolebljivu podršku Velike Britanije – gest koji je vjerovatno jednako pozitivno ocijenjen u Washingtonu, kao i u Kijevu.

“SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo su blisko usklađene po pitanju Ukrajine, što možemo očekivati ​​da će se nastaviti, ali postoji zabrinutost da bi Protokol o Sjevernoj Irskoj i njegove implikacije na Sporazum na Veliki petak mogli narušiti odnose od početka”, rekla je Livia Godaert, nerezidentna saradnica u Evropskom centru Atlantskog vijeća.

Takvo pogoršanje bi, također, moglo uticati na sporazum o slobodnoj trgovini između SAD i Velike Britanije, što je glavni prioritet za Britaniju nakon Brexita.

„Truss se smatra “vanjskopolitičkim jastrebom” koji je “moralno jasno” govorio o Ukrajini, Rusiji, Kini i potrebi za većom potrošnjom za odbranu“, rekao je Maks Bergman, direktor Evropskog programa u Centru za strateške i međunarodne studije.

“Mislim da je jasno da, iako je Truss tvrdolinijašica, ona nije ideolog,” rekao je Bergmann. “Ona će htjeti pobijediti na eventualnim izborima, tako da mislim da možemo očekivati ​​od nje da pokuša raditi popularne stvari, ali će se boriti da svoju podijeljenu stranku zadrži uz sebe.”

Jedna od tih popularnih stvari može biti njena nedavna najava da će britanska vlada ograničiti domaće cijene energije na dvije godine, kako bi odgovorila na krizu izazvanu uglavnom ruskom invazijom na Ukrajinu. Trošak tek treba biti utvrđen, ali će zavisiti od pozajmljenog novca – još jedna kontradikcija iz kampanje.

Britanski problemi su toliko duboki da se ne mogu sakriti. U najboljem je interesu Velike Britanije, ali i Zapada, da nova premijerka uspije. A na tom putu čeka je zastrašujuća ekonomska slika, upozoravaju mediji.

Tokom osam sedmica koliko je trajalo takmičenje za vodstvo u Konzervativnoj stranci, ozbiljnost britanskih ekonomskih problema samo se pogoršavala. Novu premijerku, dočekat će duga lista zahtjeva za brzom i agresivnom podrškom, kako bi se ublažile posljedice uzrokovane rastućim troškovima života.

Ekonomski problemi

Nad novom vladom se nadvija bauk stagflacije – neugodna mješavina stagnirajućeg ekonomskog rasta i visoke inflacije. Potrošačke cijene rastu najbržim tempom u posljednje četiri decenije, jer stopa inflacije prelazi 10 posto i očekuje se da će nastaviti rasti.

U međuvremenu, privredne aktivnosti su se smanjile u drugom tromjesečju, a Bank of England predviđa dugu recesiju, koja će početi kasnije ove godine, jer su plaće zaostajale i kućni budžeti su pod pritiskom rastućih troškova hrane i energije. Predviđa se da će prihodi domaćinstava, prilagođeni inflaciji i porezima, naglo pasti ove i sljedeće godine, u najgorem padu u evidenciji iz 1960-ih, saopćeno je iz Bank of England.

Velika Britanija ograničava račune za električnu energiju domaćinstvima, ali će se prosječni računi domaćinstava povećati za 80 posto, jer će ta granica biti ukinuta, kako u oktobru, tako i početkom sljedeće godine. Postoje i pozivi na hitnu akciju kako bi se pomoglo domaćinstvima sa niskim primanjima, jer postaje sve više prihvaćeno da je paket pomoći koji je postavljen u maju neadekvatan. Truss je na početku svog mandata najavila da bi trebalo uvesti paket za pomoć ljudima sa računima za energiju.

Mala preduzeća – posebno energetski intenzivna, kao što su pabovi i restorani – upozoravaju na moguće zatvaranje tokom zime, jer neće moći plaćati račune za struju. Industrija pabova kaže da je potrebna “brza i značajna” intervencija vlade kako bi se izbjegao gubitak radnih mjesta.

Također je sve veći broj štrajkova, jer radnici u različitim industrijama traže povećanje plata u skladu sa troškovima života. Među onima koji izlaze ili prijete da će izaći na ulice su lučki radnici, medicinske sestre, nastavnici, mašinovođe i osoblje pošte.

Osim ovih neposrednih problema, Velika Britanija ima mnogo dugotrajnih ekonomskih izazova koje treba savladati.

Sumorni ekonomski izgledi za Britaniju su jasni na finansijskim tržištima. Funta je pala 4,5 posto u odnosu na američki dolar u augustu, najgorem mjesecu u skoro šest godina, i trguje se po 1,15 dolara. Na najnižem je nivou od marta 2020., a približava se najnižem od 1985. Cijena britanskih državnih obveznica je pala, jer se investitori okreću od britanske imovine i očekuju da će centralna banka morati naglo povećati kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju.

Truss je iznijela niz predloga tokom kampanje, ali analitičari se pitaju šta ona realno može uraditi, a šta je fikcija?

Politički fokus premijerskog mandata Truss će, neizbježno, biti u velikoj mjeri usmjeren na rješavanje ekonomskih problema imajući u vidu činjenicu da je preuzela dužnost tokom izuzetno turbulentnog perioda.

Oporezivanje i troškovi života

Kao jasan ekonomski prioritet Truss je najavila smanjenje poreza, potez za koji tvrdi da će ponovo pokrenuti ekonomiju koja stagnira i pomoći ljudima sa računima za energiju. Ona je obećala da će poništiti nedavno povećanje nacionalnog osiguranja i otkazati planirano povećanje poreza na korporacije, uz kombinirani trošak od oko 30 milijardi funti godišnje. Njen tim je raspravljao i o ideji smanjenja PDV-a za pet posto ili smanjenja poreza na dohodak kako bi se pomogli kućni budžeti.

Dok je Trussova rekla da će njeni planovi biti plaćeni fiskalnim rezervama i odgađanjem otplate dugova povezanih sa COVID-19, kritičari tvrde da će ona morati pozajmiti znatne iznose po potencijalno visokim kamatama, uz određenu cijenu za privredu.

Postoji i značajan skepticizam u pogledu odgovora na krizu troškova energije zasnovanog na smanjenju poreza, što bi nesrazmjerno koristilo onima sa visokim zaradama, a ništa ne bi značilo onima koji se oslanjaju na penzije ili beneficije.

Dok je Truss naglasila svoju posvećenost postojećem cilju nultog zagađenja u Velikoj Britaniji, a njen tim insistira da će se fokusirati na obnovljive izvore energije, neki na zelenijoj strani Konzervativne stranke su zabrinuti zbog njenih prioriteta.

Jedna od nekoliko njenih direktnih politika o troškovima bila bi obustavljanje zelenih nameta na račune za energiju, koji se koriste za ulaganje u obnovljive izvore energije. Solarne farme na poljoprivrednom zemljištu opisuje kao “jedan od najdepresivnijih prizora” moderne Britanije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here