Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu usvojila više odluka i zaključaka u iznosu 343.877 KM, a koji su vezani za realizaciju programa utroška sredstava za poticaje u poljoprivredi te zdravstvenu zaštitu životinja za 2022. godinu.

U cilju ublažavanja negativnih trendova koji su nastupili kao posljedica poremećaja na svjetskom tržištu, Vlada je usvojila odluku o odobravanju sredstava na ime podrške za jesenju sjetvu u iznosu od 242.640 KM. Navedena sredstva su namijenjena registrovanim farmama goveda na teritoriji ZDK-a koje imaju registrovani obrt za uzgoj goveda, kao i druga pravna lica registrovana za tu vrstu djelatnosti, saopćeno je iz ZDK.

Kako je istakao ministar poljoprivrede Mirsad Hadžić, svrha ove podrške je dodatno podsticati poljoprivrednu proizvodnju i djelomično olakšati ekonomsku situaciju poljoprivrednim proizvođačima koji se odluče za jesenju sjetvu, a podrška će biti isplaćena za 200 poljoprivrednih proizvođača.

“To su farme muznih grla koje su već ostvarile našu podršku i u prethodnom periodu. Uslov za ostvarivanje podrške za jesenju sjetvu je osam grla ili dva hektara zasijanog zemljišta, a visina podrške po poljoprivrednom proizvođaču je od 700 do 2.700 KM”, istakao je Hadžić.

Vlada je donijela odluku i o podršci, odnosno sufinansiranju troškova za proizvođače kornišona, kojih je oko 80 ostvarilo pravo na podršku u ukupnom iznosu od 40.487 KM, dok su na ime podrške za proizvodnju gljiva odobrena sredstva u iznosu od 23.000 KM.

Također, donesena je i odluka o medijskoj promociji poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 12.800 KM, te odluka o odobravanju sredstava na ime podrške za organizaciju sajmova poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 20.000 KM, od čega je 10.000 KM odobreno Sajmu poljoprivrednih proizvođača “OPENS”, koji će se naredne sedmice od 21. do 23. oktobra održati u Zenici, a čiji je generalni pokrovitelj Vlada ZDK-a.

Također, Vlada je odobrila isplatu sredstava radi provođenja mjera ispitivanja na zaraznu bolest infektivna anemija konja na području ZDK-a  u iznosu od 4.950 KM.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here