Naslovnica Auto Volkswagen više nije najvrjedniji evropski proizvođač automobila

Volkswagen više nije najvrjedniji evropski proizvođač automobila

Porsche je zauzeo prvo mjesto kao najvrjedniji evropski proizvođač automobila, prestigavši kompaniju Volkswagen (u čijem je privatnom vlasništvu bio do nedavnog izlaska na berzu), nakon što je cijena novouvrštenih dionica proizvođača sportskih automobila porasla.

58

Porast gura vrijednost Porschea iznad Volkswagenovih 77,7 milijardi eura.

Mercedes-Benz je treći među evropskim proizvođačima automobila, a slijede ga BMW i Stellantis.

Cijena dionice Porschea ponovno je dobila zamah nakon što su investicijske banke uključene u njegovu flotaciju kupile gotovo 3,8 miliona dionica za 312,8 miliona eura u sklopu takozvane opcije greenshoe, osmišljene za podršku uvrštenju na berzu.

“Podaci o inflaciji iz Evrope i Sjedinjenih Država, nedavna zabrinutost oko opskrbe energijom u Evropi i eskalacija rata u Ukrajini prošlog četvrtka doveli su do fluktuacija koje su učinile nužnima male stabilizacijske mjere”, rekao je glasnogovornik Volkswagena.

Dionice kupljene između 29. septembra i 4. oktobra predstavljale su oko 11 posto ukupnog volumena trgovanja od uvrštenja, dodao je glasnogovornik, a sastoje se od oko 34 miliona dionica.

Sveukupno, do 14,85 miliona dionica u vrijednosti od 1,2 milijarde eura dostupno je putem greenshoe opcije u četiri sedmice nakon ponude kao stabilizacijska mjera.

Bank of America kupila je dionice za između 81 i 82,50 eura, u usporedbi s izvornom cijenom od 82,50, stoji u saopćenju objavljenom u srijedu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here