Za osam mjeseci zabilježeno 56.307 turista

U Banjaluci je za osam mjeseci ove godine evidentirano 56.307 dolazaka turista, od kojih 33.221 strani, te 88.876 noćenja.

72

Brankovićeva je precizirala da su u istom periodu prošle godine registrovana 32.978 dolaska i 48.458 noćenja.

Ona je navela da je u avgustu Banjaluku posjetilo 2.647 domaćih i 5.491 stranih turista, odnosno da je zabilježeno 3.769 noćenja domaćih i 10.150 noćenja stranih turista.

“Riječ je o statističkim pokazateljima, broju dolazaka i noćenja kada je riječ o hotelima, motelima i hostelima. Statistika u ovom slučaju ne obuhvata `stan na dan`, odnosno apartmanske smještaje i kuće za odmor, seoska domaćinstva i vikendice, tako da su podaci o broju noćenja i dolazaka zasigurno mnogo veći nego što je statistika i pokazala”, istakla je Brankovićeva.

Brankovićeva je rekla da se dešava da ni svi registrovani smještajni kapaciteti nisu ažurirani, niti prijavljuju tačan broj gostiju.

Kada je riječ o broju noćenja, ona je ocijenila da je ta brojka barem 2,5 puta veća nego što statistika prikazuje.

Brankovićeva je istakla da Banjaluku u sve većem broju posjećuju turisti iz zemalja koje su povezane avio-linijama sa Banjalukom.

“Primijetan je i veći broj turista iz azijskih zemalja, upravo zbog povezanosti sa beogradskim aerodromom”, dodala je Brankovićeva.

Ona je rekla da je Banjaluka po broju dolazaka i dalje prvi grad u Republici Srpskoj, a četvrta turistička destinacija po broju noćenja

IZVORNezavisne novine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here