Očekivanja ulagača u Njemačkoj na najnižoj razini od kraja 1992.

Očekivanja ulagača za njemačko gospodarstvo spustila su se u septembru na najnižu razinu od kraja 1992. godine zbog moguće nestašice energije tijekom zime i zabrinjavajućih podataka iz Kine, pokazalo je istraživanje instituta ZEW.

65

ZEW-ov indeks očekivanja za gospodarstvo u idućih šest mjeseci pao je u septembru za 6,6 bodova u odnosu na august, na minus 61,9 bodova, najnižu razinu od decembra 1992., pokazali su rezultati istraživanja.

Stručnjaci na financijskim tržištima lošije ocjenjuju i aktualnu gospodarsku situaciju, sudeći po padu indeksa za čak 12,9 bodova, na minus 60,5 bodova.

Izgledi za veliki dio njemačke industrije dodatno su se pogoršali u rujnu zbog moguće nestašice energije, rekao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach.

Tome valja dodati i slabiju procjenu rasta u Kini, dodaje Wambach, istaknuvši da već aktualni statistički podaci pokazuju pad novih narudžbi, proizvodnje i izvoza.

I odvojeno istraživanje za eurozonu pokazalo je pogoršana očekivanja u rujnu, iskazana u padu indeksa za 5,8 bodova u odnosu na kolovoz, na minus 60,7 bodova.

Još je više pao indeks koji mjeri ocjenu ulagača o aktualnom stanju u gospodarstvu zone primjene zajedničke europske valute, za 16,9 bodova, na minus 58,9 bodova.

IZVORSEEbiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here