Hrvatska Vlada ograničila cijene električne i toplinske energije, ali i hrane

Uredbom hrvatske Vlade detaljno se propisuje koliko će struju plaćati građani, poduzeća, javne institucije, veliki, srednji, mali i mikro poduzetnici.

80

Hrvatska Vlada je uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije osigurala stabilne cijene električne i toplinske energije za kućanstva i poduzetništvo, a vrijednost te mjere je 5,9 milijardi kuna (785 milijuna eura), javlja Hina.

Osim toga, usvojena je i odluka o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda, te su ograničene cijene devet prehrambenih proizvoda među kojima su ulje, brašno, šećer, svinjsko, pileće i miješano mljeveno meso, i to za više od 30 posto, u cilju očuvanja kupovne moći građana.

Vlada Hrvatske je uredbom o stabiliziranju cijena energije, koja će se primjenjivati od početka oktobra ove godine do kraja marta iduće godine, utvrdila cijenu radne energije za kućanstva i poduzetništvo, te utvrdila da krajnja cijena toplinske energije, koja uključuje naknade i PDV, za krajnje kupce na toplinskim sustavima, u predstojećoj ogrjevnoj sezoni ostaje nepromijenjena odnosno ostaje ista kao i sada.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je kako se uredbom detaljno propisuje koliko će struju plaćati građani, poduzeća, javne institucije, veliki, srednji, mali i mikro poduzetnici.

Iznio je posljednje podatke s referentnih burzi prema kojima je cijena električne energije na 631 euro po megavatsatu (MWH), te ustvrdio kako će „građani plaćati i više od 10,5 puta manju cijenu nego što predviđaju burzovna kretanja“.

Podrška i građanima koji se griju na drva

Istaknuo je kako je uredba obuhvatila sve javne institucije, kao i vodovode, što je važno i kako povećani troškovi za struju ne bi utjecali i na povećanje cijena vode. Također je naglasio i kako za 159.000 građana neće doći do povećanja cijena toplinske energije.

Prema usvojenim mjerama, za kućanstva je ograničena cijena električne energije na 59 eura po megavatsatu, a riječ je o cijeni za kućanstva s polugodišnjom potrošnjom do 2.500 kilovatsati. Sve što potroše iznad toga, cijena će iznositi 88 eura po megavatsatu.

Uredbom je ograničena, odnosno ostaje nepromijenjena cijena toplinske energije za sve toplinske sustave u predstojećoj ogrjevnoj sezoni, čime je obuhvaćeno oko 160.000 kupaca, uz podsjećanja da su cijene plina za kućanstva ograničene do 31. marta 2023. godine.

Vlada bi uskoro, kada će ponovno mijenjati uredba o cijenama naftnih derivata, regulirati i cijenu ukapljenog naftnog plina u bocama (propan-butan).

Najavljene su i mjere za građane koji se griju na drva ili druge oblike grijanja, pa je s Hrvatskim šumama dogovoreno povećanje plana ogrjevnog drva s milijun na 1,1 milijun prostornih metara, uz dodatni popust – s pet na 20 posto po kubiku.

Definirane najviše cijene hrane

Odlukom o ograničavanju cijena prehrambenih proizvoda, najviša maloprodajna cijena za jestivo suncokretovo ulje po litri ne smije biti veća od 15,99 kuna (2,12 eura), a marža trgovca obračunata na neto fakturnu cijenu umanjena za sve rabate i vanfakturne popuste iznosi najviše pet posto.

Najviša maloprodajna cijena trajnog mlijeka s 2,8 posto mliječne masti po litri ne smije prelaziti cijenu od 7,39 kuna (0,98 eura), uz najveću maržu od pet posto.

Bijeli kristalni šećer ne smije koštati više od 7,99 kuna (1,06 eura) po kilogramu, a marža se ograničava na najviše jedan posto.

Najviša maloprodajna cijena za brašno tip T-550 glatko po kilogramu ne smije prelaziti 5,99 kuna (0,80 eura), a za tip T-400 oštro po kilogramu ne smije biti veća od 6,29 kuna (0,83 eura). Marža trgovaca za oba tipa brašna ograničava se na najviše pet posto.

Za svinjsku lopaticu bez kostiju najviša cijena utvrđuje se u iznosu od 24,99 kuna (3,32 eura) po kilogramu, kao i za svinjski vrat s kostima, a za miješano mljeveno meso 32,99 kuna (4,38 eura) po kilogramu. Marža trgovaca ograničena je na najviše jedan posto.

Cijelo pile ne smije se prodavati za više od 24,99 kuna (3,32 eura) po kilogramu, s maržom od najviše pet posto.

Ministar Filipović je potvrdio da tom odlukom Vlada snižava cijene devet prehrambenih proizvoda koji se najviše prodaju u zemlji i to za više od 30 posto.

IZVORAnadolu Agency
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here