I Crna Gora ukida PDV na solarne panele

Crna Gora bi mogla slijediti primjer Hrvatske i ukinuti porez na dodanu vrijednost (PDV) na solarne panele, budući da vlade u regiji sve više shvaćaju važnost solarnih elektrana na krovovima domaćinstava i tvrtki kao mjere za rješavanje energetske krize.

61
solarna
Solar panel on a red roof reflecting the sun and the cloudless blue sky

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore priopćilo je da priprema novi set mjera za ublažavanje pritiska energetske krize u narednim mjesecima. Jedna od mjera koja će biti predložena Aleksandru Damjanoviću, ministru finansija, bit će ukidanje PDV-a na solarne panele.

Prema riječima Gorana Đurovića, ministra privrednog razvoja i turizma, ukidanje PDV-a na solarnu energiju ima za cilj brži prelazak na obnovljive izvore energije. Također će dugoročno poboljšati sigurnost opskrbe i pomoći građanima i privredi u slučaju poremećaja na tržištu i niskih vodostaja u akumulacijama hidroelektrana.

Napominjemo da je hrvatska Vlada prva u regiji ukinula PDV na solarne panele kako bi ubrzala energetsku tranziciju i osigurala opskrbu električnom energijom. Crnogorsko ministarstvo u priopćenju podsjeća na ovaj potez susjeda.

U Hrvatskoj je PDV na solarne panele iznosio 25 posto, dok je u Crnoj Gori stopa PDV-a 21 posto, podsjeća Bakan Energy News.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) pokrenula je program Solari 3000+ za domaćinstva i Solari 500+ za kompanije kako bi ubrzala postavljanje solarnih elektrana na krovove i omogućila potrošačima da proizvode energiju za vlastitu potrošnju i tako postanu potrošači.

IZVORHina
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here