Usora primjer uspješnih opština: Broj zaposlenih utrostručen

Ono što karakteriše ovu opštinu jeste poduzetnički duh tamošnjeg stanovništva, što za rezultat ima da je broj zaposlenih u posljednjih šest godina gotovo utrostručen.

102

Općina Usora jedna je o najmanjih općina u BiH. Od prijeratnih 8 500 stanovnika, te 6 500 po popisu iz 2013. godine, danas u ovoj maloj općini na sjeveru Zeničko-dobojskog kantona živi oko 5 000 stanovnika.

Ivanka Grujo zadovoljna je životom u Usori i, kako kaže, nije razmišljala o životu izvan ove male lokalne zajednice u kojoj je rođena.

“Zato što je ovdje najljepše, najljepše je i mnogi koji odu vole doći. Ovdje je lijep život ako radiš, ako rade svi, da imaju oboje da rade, to je dobro”.

Formiranje Javne predškolske ustanove „Ivančica“ konkretan je korak lokalnih vlasti u stvaranju preduslova za značajnije zapošljavanje, posebno mladih bračnih parova koji imaju djecu vrtićkog uzrasta. Trenutno se ova ustanova brine za 60 djece što je, kako ističu, trenutno njihov maksimalan kapacitet. U toku je izgradnja namjenske zgrade vrtića što će značiti povećanje kapaciteta smještaja na 120 djece.

 

“Stvarno će to biti jedno divno izdanje gdje je predviđeno sve što je potrebno da se zadovolje potrebe djece predškolskog uzrasta,  moderno sa igraonicom, sa velikim prostorijama, sa svim onim što zahtijeva rad sa djecom predškolskog uzrasta”, ističe Edita Vuković-Antolović, direktorica JPU “Ivančica” Usora

Nastavak izgradnje poslovnih zona, izgradnja nove zgrade vrtića i sportske dvorane, te priprema projekte dokumentacije za početak gradnje centra za kulturu, strateški su pravci djelovanja lokalne vlasti u Usori. Za one koji se u Usori odluče na pokretanje vlastitog biznisa na usluzi im je posebna općinska služba radi što brže registracije preduzeća ili obrta.

“Pokušavam otvoriti upravu da im pomogne, da im osigura sve što treba da što brže otvaraju, da se što brže registruju. Naravno, prati i uprava sve javne pozive viših naših razina kad imamo za poticaje gospodarstva, da bi blagovremeno dala početni nekakav imput, podatak, jednostavno otvorila informaciju našim građanima i onda ko se odluči da pomognemo da to i otvori”, naglasio je Zvonimir Anelić, načelnik Općine Usora.

Intenzivne aktivnosti Općine Usora rezultirale su time da su dvije velike poslovne zone popunjene, a da je u pripremnoj fazi izgradnja i treće poslovne zone. U posljednjih šest godina broj zaposlenih u Usori sa 760 povećan je na trenutno 2020 zaposlenih.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here