Derventa lider u privrednom razvoju i privlačenju stranih investicija

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da je Derventa lokalna zajednica koja je lider u privrednom razvoju i privlačenju stranih investitora.

73

“Derventa je prostor na koji se i druge lokalne zajednice mogu ugledati kako bi, prije svega, iskoristile njihovo iskustvo, što je doprinijelo da danas pričamo o Derventi kao najvećem učesniku izvoza Republike Srpske”, rekao je novinarima Petričević, koji je u srijedu sa derventskim gradonačelnikom Miloradom Simićem otvorio 16. Sajam privrede i turizma na kojem učestvuje oko 120 izlagača.

On je istakao da u Derventi posluje najveći broj pogona prerađivačke industrije, fabrika iz metalske industrije, tekstila, kože i obuće, drvne industrije koje generalno učestvuju u najvećem procentu izvoza Republike Srpske.

“Čak sa 85 posto prerađivačka industrija učestvuje u tom izvozu. U Ministarstvu imamo programe u vidu granta podrške za nabavku novih tehnologija i opreme koju ćemo realizovati u narednih desetak dana, kada će naši privrednici dobiti podršku shodno njihovim projektima”, rekao je Petričević.

Prema njegovim riječima, u planu je za ovu godinu i podrška za mala i srednja preduzeća u ukupnom iznosu od 1,5 miliona KM, a u okviru javnog poziva koji je otvoren do kraja augusta mogu da konkurišu za novčana sredstva.

Simić je istakao da Derventa, kao primjer kako treba u Republici Srpskoj razvijati lokalne zajednice, ima pravo i obavezu da organizuje ovakve manifestacije.

“Napravili smo iskorak, skoro pa malo smo privredno čudo, prepoznaje nas okruženje, prepoznaju nas austrijske kompanije, njemačke, kineske, italijanske, i to su 33 strane kompanije”, rekao je Simić.

On je naglasio da Derventa zajedno sa stranim kompanijama ima više od 750 privrednih subjekata, te 130 poljoprivrednih proizvođača koji su u statusu firme, koji zapošljavaju gotovo 7.000 radnika.

Derventski sajam privrede i turizma trajaće do petka, 26. augusta.

Organizator sajma je Javna ustanova Sportski centar Derventa, a suorganizator Turistička organizacija grada.

Direktor Sportskog centra Derventa Miroslav Simić naveo je da se izlaže na 3.600 metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora.

On je podsjetio da se sajam održava od 2006. godine.

Generalni pokrovitelj sajma je Vlada Republike Srpske – Ministarstvo trgovine i turizma, uz pokroviteljstvo gradonačelnika Dervente Milorada Simića.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here